Вести

Отворена изложба Бранимира Ђукановића у Дому Културе Ивањица

Синоћ је у галерији ивањичког Дома културе отворена изложба Бранимира Ђукановића под називом Скулптуре из природе. Узимајући из природе најлепше, не повредивши је притом, аутор је изложио 25 дрвених експоната. Као циљ своје уметности износи жељу да помири човека са природом.

Колико дуго сарађујете са природом на овом пројекту? Да ли имате претензије ка проширењу изложбе?

Планинарењем се бавим пола века, а из природе издвајам двадесетак година. Први пут сам излагао 2001. године, 2007. и 2008. мало интензивније, па сам направио паузу до 2016. када сам излагао у Гучи. У Ивањици излажем први пут и ово је девета самостална изложба. Код куће имам доста предмета који се суше и чекају обраду, па и излагање.
Пре Ивањице, изложба Скулптуре из природе одржана је у Горњем Милановцу, Чачку, Бањи Ковиљачи, Лучанима, Шапцу. Какве су реакције публике?

Реакције су углавном позитивне . С обзиром на то да се мало људи бави скупљањем из природе, посетиоци остају задивљени.

На који начин узимате из природе и рекреирате у уметничка дела?

Из природе издвајам само оно што је она сама већ чудесно створила, и моја симбиоза са њом је управо видљива у овим предметима. Експонате сам доносио из Републике Српске, Црне Горе.. Налазио сам ретке комаде и парчиће дрвета из језера, шума и река,остављао их да се неко време просуше, понешто додавао и одузимао да би добиле одређену причу. Најчешће већ у тренутку запажања предмета добијем асоцијацију за име.
С обзиром на то да дуго боравите у природи, сматрате ли да је сваком појединцу повратак природи неопходан?

Природа је чудо и морамо јој се вратити да бисмо опстали.

Аутор истиче да у зависности од расположења и угла посматрања свако од нас може видети нешто друго у изложеном предмету и зато нас позива да се упишемо у књигу утисака дајући експонату ново име, које му можда боље пристаје.

Ивањичани изложбу могу погледати наредних десет дана.

О Аутору

Financ