Вести

“ Everywhere for everyone” – “Свуда за сваког”

Светски дан Црвеног крста 8. мај и „Недеља Црвеног крста“ од 8. до 15. маја у 2017. години, биће обележени темом коју је определила Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а то је

Everywhere for everyone” – “Свуда за сваког”.

 и подтемом

 “Да ли сте знали?”

Тема обележавања „Недеље Црвеног крста“ у 2017. години садржи следећи концепт:

Свуда у света, Црвени крст постоји за свакога, а уз принципе неутралности и непристрасности даје наду и подршку, делујући као снага за позитивне промене у локалним заједницама када је најпотребније. Црвени крст/Црвени полумесец је присутан свуда, пружа помоћ најугроженијим у свим ситуацијама-од великих катастрофа, у конфликтним ситуацијама, у удаљиним и тешко доступним местима где не делују друге хуманитарне организације

Поводом обележавања Недеље Црвеног крста у периоду од 8 – 15 маја Црвени крст Ивањица реализоваће низ активности:

8. маја на Светски дан Црвеног крста волонтери наше организације заједно са волонтерима и корисницима из Дневног центра „Сунце“ учествоваће на централној манифестацији представљања програма Црвеног крста на којој ће Црвени крст Ивањица презентовати активности у оквиру реализације Пројекта „Заједнички програм за инклузију ромске и маргинализоване деце – Помоћ деци и младим особама са инвалидитетом“. Централна манифестације се одржава на Тргу Републике у Београду.

Поред ове активности, у зависности од временских услова, на штанду у центру града Волонтери Омладинске теренске јединице Црвеног крста Ивањица поставиће штанд на коме ће бити презентоване активности Црвеног крста у оквиру мисије Покрета, на коме ће сви наши суграђани моћи да добију информације о раду наше организације и залагању за примењивање принципа Црвеног крста као основе за промовисање хуманих вредности нашег друштва.

9. маја биће одржана редовна годишња скупштина Црвеног крста Ивањица.

10. маја у салу Скупштине Општине Ивањица биће организована додела признања за ученике основних и средњих школа, као и њихове наставнике који су освојили награде на локалном нивоу, у оквиру традиционалног конкурса „Крв живот значи“ и чији су радови прослеђени на такмичење на Националном нивоу.

11. маја поводом Националног дана Добровољних даваоца крви Црвени крст Ивањица организоваће доделу признања за наше вишеструке даваоце, наистакнутије хуманисте нашег друштва, који су до сада крв дали 20, 35 и 75 пута.

12. маја у сали Скупштине општине Ивањица биће реализован традиционални „Квиз знања о Црвеном крсту“ на коме учествује 16 екипа из седам основних школа са територије наше општине, ученика петог разреда.

Током читаве недеље едуковани волонтери Црвеном крста реализоваће радионице на Програму „Промоција хуманих вредности“ у Основним школама „Милинко Кушић“ и „Кирило и Савић“, а саме теме на које се овај програм односи су Толеранција, Културни идентитет и поштовање различитости, Ненасилно решавање конфликата, Дискриминација и стигматизација, Родна равноправност и Насиље путем електронских медија. Овај програм Црвени крст Ивањица реализује од 2007 године и њиме су обухваћени ученици четвртог разреда.

А посебна пажња током читаве недеље биће посвећена обиласку терена и расподели прехрамбених и хигијенских пакета за кориснике помоћи Црвеног крста у стању социјалне потребе, као и пакета са одевним предметима и обућом.

О Аутору

Financ