Вести Култура

Градски хор „Iva vocalis“ из Ивањице постао члан Српског хорског савеза

Град Сомбор био је епицентар хорске музике 27. и 28. маја 2017. године и поново постао седиште Савеза српских хорова, као што је то био пре 105 година. На иницијативу диригената Тамаре Адамов Петијевић и Милана Радишића у том граду одржана је оснивачка Скупштина Српског хорског савеза у присуству око 60 диригената из свих региона Србије, али и из Босне и Херцеговине и Црне Горе.

          У прошлости је постојао врло успешан и плодан Јужнословенски певачки савез, који је основан и деловао у Сомбору. То је један од разлога зашто се Савез поново оснива баш у овом граду, у ком ће бити његов административни центар.

          „Потреба за постојањем хорског савеза, који би организовао и повезао многобројна певачка друштва и хорове код нас, постоји одавно“, изјавила је диригент и један од иницијатора оснивања Савеза. Она је додала да су им узори за хорско повезивање били савези који су постојали код нас у прошлим временима, пре Другог светског рата, али и бројне хорске асоцијације које постоје у готово свим европским земљама.

Тамара Адамов Петијевић истакла је да „својим деловањем и бројношћу чланства Савез треба да скрене што већу пажњу јавности и грађанства, као и актуелне политичке власти и ресорних министарстава на важност веће заступљености музичког образовања и заједничког-хорског музицирања на свим нивоима школства у Србији“. Она додаје да поред тога треба побољшати забрињавајуће лоше стање опште музичке културе у нашем друштву мотивацијом за оснивањем нових и обнављањем старих певачких друштава и подизањем свести о њиховом значају у ширем друштвеном контексту.

         На оснивачком скупу Савеза могла су се чути предавања реномираних диригената и музиколога као што су др Даница Петровић и др Драгана Јовановић из Београда, др Милоје Николић из Крагујевца, мр Вера Царина из Панчева, мр Тамара Адамов Петијевић из Новог Сада, Милан Радишић из Сомбора, ђакон Михајло Лазаревић из Котора и Стефан Мојсиловић из Сарајева.

Оснивачкој Скупштини присуствовао је и диригент и оснивач првог хора у Ивањици, професор Анита Пешић Ивковић. „Непроцењив је осећај бити део оваквог историјског момента“ изјавила је диригент и истиче да је „велики успех институционализовати тако важан део наше културе. Овакав догађај је изузетна прилика за подстицај и неговање хорске музике, али и оплемењивање културног живота у нашој вароши“.

Диригент Градског хора „Iva vocalis“ Aнита Пешић Ивковић

О Аутору

Financ