Вести Култура

Књижевно вече Салиха Селимовића

Књижевно вече, гост Салих Селимовић

Четвртак 7.децембар, 18 часова

Плава сала – Дом културе Ивањица

     Дом културе Ивањица у четвртак 7.децембра организује књижевно вече Салиха Селимовића на тему: „Порекло презимена од Пештера до Голије“.

     Салих Селимовић је српски историчар, професор и публициста из Сјенице. Познат је по својим истраживањима у областима историје, исламизације југословенских простора, демографији и миграцијама становништва.

     Салих је рођен 25. Октобра 1944.године у Тешњу. Основну школу и гимназију завршио је у родном Тешњу, а факултетске студије на Сарјевском универзитету. Након завршених студија у Сарајеву радио је као наставник историје у Кладници код Сјенице, затим у Самоуправној интересној заједници за основно образовање у Сјеници и био директор у Основним школама у селима Годијево и Сушица код Бијелог Поља. Историјом као науком, Салих се почео бавити одмах по завршетку студија, а област његовог посебног интересовања је порекло породица и исламизација, као и демографски и миграциони процеси на Сјеничко – пештерској висоравни и у целој Рашкој области.

     Селимовић је активни учесник многих научних скупова и стални сарадник више научних зборника. До сада је објавио 6 књига и преко 70 научних радова, који су публиковани у научним зборницима историјских музеја и архива у Србији и Црној Гори. Аутор је студија „Сјеница“ и „Кладница“ и један од аутора антропогеографске студије „Сјенички крај“. Његова последња књига  „Прилози пореклу, исламизацији, миграционим и демографским процесима у Рашкој области“, је од стручне јавности оцењена као изузетан историографски драгуљ. Селимовић је награђиван више пута за научне области којима се бави. Добитник је Вукове  и Кочићеве награде за 2013.годину.

     Позивамо Вас да 7.децембра 2017.године са почетком у 18 часова дођете у Плаву салу Дома културе у Ивањици и сазнате нешто више о стваралаштву Салиха Селимовића.

О Аутору

Financ