Вести

Манастир Ковиље уз велики број верника и посетилаца прославио своју крсну славу!

Поводом славе манастира у Ковиљу, јуче 26.јула после свечане литургије и богослужења одржан је културно-уметнички програм у организацији Дома културе Ивањица и Удружења изворних певачких група „Стари Влах Ивањица“ под покровитељством општине Ивањица. Програм је почео свечаним дефилеом од манастира до саборишта, химном о Ковиљу а затим су наступале најбоље изворне певачке групе, здравичари и хумористи. Традиционални сабор окупио је око 600 посетилаца, међу којима су били мештани, гости из Београда из Хуманитарне организације “Стара Рашка”, гости из иностранства и свих крајева Србије, који подржавају овакве манифестације и дају свој допринос очувању традиције, културолошког идентитета и изворног народног стваралаштва.

Испред организатора добродошлицу у Ковиље свим присутнима пожелели су председник МЗ Ковиље, Синиша Бојовић и  в.д. директора Дома културе Ивањица, Милан Крунић.

На обронцима Голије и Јавора, у долини реке Ношнице, у Старовлашком селу Смиљевац, на месту које као да је Господ изабрао, како би са високе стене гледао речни ток, на 32 км југозападно од Ивањице, налази се ковиљска светиња, манастир посвећен Светим Арханђелима Михајлу и Гаврилу. Први помен о манастиру Ковиље налази се у Крушевачком Поменику из 1606. године. Манастирску целину сачињавају две цркве: Светог Арханђела Гаврила и касније саграђена црква Светог Николе из 1644. године.

Сматра се да је манастир Светог Арханђела Гаврила настао с краја 12. и почетком 13. века, судећи по остацима живописа и предања. Током своје бурне историје, манастир Ковиље је заузимао важно место у духовном, националном и политичком животу православног народа Старог Влаха и био је место где је основана једна од најстаријих школа у Србији. Данас Манастир Ковиље представља значајни духовни, културни и литургијски центар који изазива дивљење.

Након 200 година је овде обновљено монаштво. Манастир је обновљен 2005. године, а у периоду 2007 – 2009 изграђен је и манастирски конак. Осам монахиња насељавају ову свету обитељ и личним искуством монашког подвига откривају сву лепоту и узвишеност идења за Христом.

Манастир Ковиље припада епархији Жичкој српске православне цркве.
Сви који се упуте у манастир Ковиље увериће се да младе и вредне монахиње предано раде на уређењу дворишта око конака, служе свакодневне литургије, дочекују вернике, путнике намернике и са пуно топлине им причају о богатој историји овог верског здања.

О Аутору

Financ