Вести

Обележавање Јаворског рата

“Ој Јаворе нетреба ти кише,

тебе Срби крвљу натопише“

 

Овако се певало после Јаворског српско-турског рата 1876. године, који је Србија изгубила, са губитком близу 20.000 војника. Овај изгубљени рат био је увод у победе Србије у Првом балканском рату 1912.године, када се Србија коначно ослободила од петовековног ропства под Турцима.

Јаворски рат се мора памтити и обележавати због броја у њему погинулих и због његове историјске улоге. То се посебно чини последње три године, од када је обележавање Јаворског рата ушло у календар Војске Србије, да се организује сваке године на Петровдан 12.јула. Обележавање је посебно добило на значају 2016.године када је покровитељ Манифетсације био председник Србије г. Томислав Николић и ове 2018.године када је покровитељ председник г. Александар Вучић.

Овогодишња Манифестација има више програма које треба да види цела Србија, а посебно Западна Србија, са чије територије су ратовали и гинули војници на Јавору.

Манифестација почиње Програмом обележавања Јаворског рата, прво литургијом у Цркви спомен-костурници на Јавору у 9 часова, затим, од 10 до 11.30 часова одавањем почасти и полагањем венаца код споменика мајору Илићу на Јавору и код споменика погинулим борцима на Калипољу.

Од 11.30 до 12. часова покровитељ Манифестације председник Србије свечано отвара новоасфалтирани пут Љепојевићи – Јавор, који спаја општине НовуВарош и Ивањицу.

Од 12 часова је Час историје посвећен Јаворском рату, ове године садржан у изложби слика и графика о Јаворском рату, чије је оргинале организатор Манифестације обезбедио из Војно-историјског музеја у Паризу.

Од 13 до 15 часова је културно-уметнички програм – XI сабор српске омладине из матице и расејања.

После званичног програма од 15 часова почиње народно весеље. Организатори званичног програма Манифестације су општине Ивањица и Нова Варош, Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда и Дом културе из Ивањице.

 

 

О Аутору

Financ