Актуелности Вести

Одлуке и закључци са тринаесте седнице СО Ивањица

Тринаесту седницу СО Ивањица обележило је усвајање извештаја о раду општинских институција и одељења управе као и програма њиховог пословања у овој години. Усвојен је предлог одлуке о комуналном реду и инспекцији на подручју општине, а подржано је и ангажовање ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна. Како је истакао председник општине Зоран Лазовић, потреба за оваквим видом контроле је неопходна због јавног и транспарентног рада и трошења буџетских средстава. Локални парламент усвојио је и одлуку о почетку снабдевања Прилика водом за пиће са јавног водовода, програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2018. годину као и прве измене и допуне програма пословања ЈКП ’’Дубоко’’.

Ипак, највише интересовања изазвале су допунске тачке везане за стање на путном правцу Лучка река – Луг и деоници за Читлук. Представници локалне самоуправе истакли су да иако улажу максималне напоре да реше проблеме настањених на овим подручјима, не могу повлачити потезе који се косе са законским одредбама.

Након што је одборник Маринко Маринковић затражио да се помогне мештанима који су самоиницијативно кренули да чисте одрон на путном правцу Лучка река –Луг, објашњено је реално стање овог пута и једногласно донет закључак да се изради студија изводљивоти са идејним решењем за мост и кружни ток на Лучкој реци. Након ових радњи потребно је израдити пројектно-техничку документацију, планирати средства буџетом општине Ивањица и тек тада приступити извођењу радова. Процес изискује темељно решавање проблема за шта су потребни време и огромна финансијска средства. Такође, уз позитивне коментаре за добру вољу и иницијативу грађана да дају допринос решењу проблема, уследило је упозорење да та деоница није безбедна за одвијање саобраћаја, да је и даље на снази забрана кретања, те да се истом може пролазити искључиво на сопствену одговорност.

Када је реч о путном правцу за насеље Читлук, који се састоји од 900 метара асфалта и 2.500 метара макадамског пута, дошло је до оштећења услед извођења радова ШГ ’’Голија’’ на сечи и претовару шумске грађе. Општина Ивањица се у протеклом периоду обратила ЈП“Србија Шуме“ у Београду са предлогом сарадње на обнови путне инфраструктуре која буде оштећена током радова на сечи и претовару шумске грађе. То не значи да не траба водити рачуна о путном правцу на којем се изводе радови.

наче, прошле године усвојена је одлуку да заједно са грађанима и правним лицима, општина учествује у санацији, реконструкцији и изградњи путне инфраструктуре на нашој територији у односу 1 динар општине на 1 динар грађана или правних лица за макадамске путеве, 2 динара општине на 1 динар грађана или правних лица за асфалтне путеве до 1км, 3 динара општине на 1 динар грађана или правних лица за асфалтне путеве преко 1 км. Политика и циљ општине Ивањица је да у наредних неколико година асфалтира што више путних праваца како би сачувала становништво на селу.

У наставку седнице председник општине Ивањица, Зоран Лазовић, упознао је јавност о потенцијалним инвестицијама које ће омогућити упошљавање већег броја људи.

  • Одлука тек предстоји али је направљена одлична увертира за отворање погона који ће бити везан за потребе аутоиндустрије. Реч је о озбиљном немачком инвеститору и за почетак би тај погон требао да упосли око 150 радника. Такође нам је у посети био и власник фабрике чарапа Пролетер. Извесна је прича о проширењу фабрике која ће омогућити и до 300 нових радних места. Интезивно се ради на преговорима, уз помоћ државе, да општина купи простор бивше фабрике ШПИК. То би решило велике проблеме са којима се сусрећу настањени на овом подручју јер би се простор користио за сасвим друге намене.-рекао је Лазовић.

Извор: ИНФОЛИГА

О Аутору

Financ