Вести Култура Туризам

Одржан 14.Фестивал изворне српске песме у Приликама код Ивањице

Оно најлепше што наш народ има као богату културну традицију јесте изворна српска песма по којој је Ивањица препознатљива .

  1. Фестивал српске изворне песме у Приликама  окупио је 70 изворних певачких група из свих крајева Србије, Републике Српске и Kрајине да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије.    За титулу најбољих такмичило се 27 женских и 43  мушке изворне певачке групе.

Наступ  група пратио је  и оцењивао жири од три члана, професор етномузикологије Дејан Чекановић, музички продуцент Добрица Андрић и кореограф  Звездан Ђурић.

Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника    у О.Ш. “Сретен Лазаревић” у Приликама, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило дизање фестивалске заставе, певање химне фестивала и заједничко коло а затим дефиле свих учесника у народним ношњама и са транспарентима до центра Прилика где је организован заједнички ручак за све учеснике програма уз благослов свештенства и посну трпезу  јер 17.август спада у дане поста поводом Преображења Господњег.  У 16 часова почео је такмичарски део фестивала, свечаним наступом фолклорног ансамбла Дома културе Ивањица а у  ревијалном делу публика је уживала уз звуке трубачког оркестра „Славољуба Јовановића“и певача народне музике Халида Муслимовића.

На 14.фестивалу српске изворне песме у Приликама прво место у женској конкуренцији освојила група „Војковчанке“ из Источног Сарајева са песмом „Дрино водо жубора ти твога“ а  у мушкој група „Јабука“ из Пријепоља са песмом „Хоћемо ли брате запевати“.

У женској конкуренцији друго место „Удружење  пензионера треће доба“из Косјерића  а треће место КУД „Брвеница“ из Рашке. Најбољи женски солиста је Кристина Дамњановић из етно групе „Лазарице“ из Крушевца.

У мушкој конкуренцији друго место припало је „Рибници“ из Краљева а треће место групи „Драгачевски вез“ из Лучана. Најбољи мушки солиста је Ранко Војводић из Удружења грађана „Сана“ из Старе Пазове.

По оцени вођа група најбоља женска група је „Беле раде“ из Ивањице а мушка „Плави невени“ из Фоче.

Посебно радује што сваке године на фестивалу учествује све више  младих певачкух група које негују ову врсту песме и све већи број посетилаца. Четрнаести  фестивал у Приликама код Ивањице окупио је око 700 учесника програма и 2 000 посетилаца.

Организатори Фестивала су: Месна заједница Прилике, Дом културе Ивањица, ОШ “Сретен Лзаревић” из  Прилика,  KУД Прилички кисељак и Туристичка организација Ивањица. Генерални покровитељи  фестивала, Општина Ивањица а фестивал подржало Министарство културе Републике Србије.

О Аутору

Financ