Вести

Одржани зборови у Девићима, Придворици, Бруснику и Остатији

Поводом најављених субвенција у области пољопривреде, реконструкције атарских путва и поправке мостова, представници локалне власти у недељу су  одржали зборове у Девићима, Придворици, Бруснику и Остатији.

Мештани су упознати са програмом подстицајнх средства која нуди Министарство пољопривреде и Влада РС, али и начином на који могу остварити своја права. Председник општине Ивањица, Зоран Лазовић, објаснио је присутнима да је у оквиру локалне самоуправе отворено посебо одељење искључиво намењено пољопривредницима са циљем пружања савета и конкретне помоћи у писању пројеката.

Најављено је да ће до краја ове године, у сарадњи са војском Републике Србије, бити урађено 500 километара атарских путева. Претходно ће комисија и представници локалне власти, обиласком свих Месних заједница, кроз разговор са мештанима, јасно дефинисани приоритетне путне правце чија реконструкција почиње у мају. За житеље удаљених подручја ивањичке општине ово је била најважнија тема па су обавештени и о додатним средствима за атарске путеве од стране Министарства пољопривреде.

Приликом прошлонедељне посете Ивањици министар пољопривреде, Бранислав Недимовић, информисао је пољопривреднике о Владиним мерама аграрне политике. Ове године средства су намењена субвенционисању набавке опреме, механизације, трактора, складишних простора, објеката за чување, хлађење као и прераду пољопривредних производа.

По први пут за набавку трактора у воћарству и повртарству који су снаге до 100 киловата, то је 136 коњских снага, предвиђено је враћање педесет одсто средстава без ПДВ-а, највише до 15 хиљада евра, односно 1,8 милиона је горња граница а услов је да се има засад. У девастираним подручјима враћа се 65 одсто уложених средстава јер су она посебно угрожена и налазе се на надморској висини преко 500 метара. Када је у питању субвенционисање објеката за хлађење и чување, враћа се 40 одсто средстава, док је у девастираним подручјима повраћај 55 одсто средстава. Што се тиче прераде, исти је систем. Такође као нова подстицајна мера предвиђена су и  бесповратна средства за младе пољопривреднике у износу од 75 одсто од вредности инвестиције. Грант је ограничен на 10 хиљада евра, с тим што пољопривредник учествује са 25 одсто средстава. Једини услов је да има мање од 40 година и да буде у систему ПИО.

Мештани Девића, Придворице, Брусника и Остатије упознали су лолану власт и са другим проблемима које према приоритету треба решавати како би се стекли што бољи услови за живот и рад на сеоском подручју

О Аутору

Financ