Вести

Пехар за најбољег женског солисту из Источног Сарајева стигао у Ивањицу!

     На 12. сабору српског изворног стваралаштва одржаног јуче у Војковићима – Источно Сарајево, који  је окупио преко 70 изворних група из Републике Српске, са Косова, БиХ, Крајине, Црне Горе и Србије, Миља Драмићанин из групе Бисери Моравице из Ивањице , песмом „Жањем жито“ освојила пехар за најбољег женског солисту а група Бисери Моравице, бронзану плакету за наступ и песму прилагођену тематском саржају сабора „Са Косова зора свиће“, и посебно признање за очување нематеријалног културног наслеђа Срба. Поред Бисера Моравице, Ивањицу су у Сарајеву представљали и женска група Бројаница са песмом „Оливера, кћи кнеза Лазара“ и мушка група Клековички жубор са песмом „ О Голији и Јавору“.

Са њима су били и представници Дома културе Ивањица који су срдачно дочекани од домаћина и аташеа Србије у БиХ, иначе Ивањичанина, господина Сава Марића са супругом, који нису крили одушевљење наступом наших група које су на најлепши начин представиле нашу Ивањицу у далеком Сарајеву.

Поред пехара и других признања, из Сарајева су  понели и честитке домаћина и колега из других певачких група, као и лепе утиске са Башчаршије којом су прошетали после такмичења.

Поред велике конкуренције и врло квалитетних певачких група које су се такмичиле у Сарајеву, Ивањичани су још једном показали да је српска изворна песма и богата културна традиција нашег краја, оно по чему је Ивањица препознатљива.

Истога дана наше певачке групе Беле раде, Оморика и КУД „Прилички Кисељак“ ревијално су наступале на манифестацијама изворног народног стваралаштва у Пожези и на Пашиној равни представљајући традицију наше лепе Ивањице.

О Аутору

Financ