Култура

Почиње ликовни конкурс Европског ПРОГРЕСа за 2018. годину

Београд 12. октобар 2017. – Развојни програм Европски ПРОГРЕС отворио је данас наградни ликовни конкурс за ученике и ученице средњих школа и гимназија из 34 општине југоисточне и југозападне Србије на тему „Мој омиљени европски пројекат“. Конкурс се уз подршку Европске уније (ЕУ) и Владе Швајцарске традиционално организује већ једанаесту годину за редом како би се подстакло креативно стваралаштво међу омладином на југу земље.

Овогодишња тема има за циљ да се млади из програмских општина боље упознају са пројектима које у њиховом месту већ деценију уназад подржавају ЕУ и Влада Швајцарске и тако доприносе бољем животу људи. Пред ђацима је задатак да са својим наставницима посете неке од пројеката , одаберу свој омиљени европски пројекат на основу његовог значаја и позитивног утицаја на живот локалног становништва, а затим да га на креативан и оригиналан начин представе. Тако ће млади сазнати више о подршци које ЕУ и Влада Швајцарске пружају друштвеном и економском развоју општина на југоистоку и југозападу, а истовремено пружа им се прилика да буду део позитвних промена у својим срединама.

Најбољи радови, које буде одабрао стручни жири, наћи ће се на страницама календара Европског ПРОГРЕСа за 2018. годину, а аутори и ауторке одабраних радова биће награђени лаптоп и таблет рачунарима и мобилним телефонима. Школа која буде проглашена за најбољу на основу ангажовања и преданости у организацији такмичења и посета пројектима, као награду ће добити лаптоп и пројектор.Најбољи радови, које буде одабрао стручни жири, наћи ће се на страницама календара Европског ПРОГРЕСа за 2018. годину, а аутори и ауторке одабраних радова биће награђени лаптоп и таблет рачунарима и мобилним телефонима. Школа која буде проглашена за најбољу на основу ангажовања и преданости у организацији такмичења и посета пројектима, као награду ће добити лаптоп и пројектор. Конкурс је отворен до 15. новембра 2017. године, а проглашење победника, додела награда и промоција календара биће организовани у децембру.Детаљније информације о ликовном конкурсу могу се наћи на вебсајту Европског ПРОГРЕСа: Пропозиције ликовног конкурса за календар Европског ПРОГРЕСа за 2018.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

За додатне информације молим Вас контактирајте:
Марија Радуловић
Сарадница за комуникације, Европски ПРОГРЕС
Мобилни: +381 (0)63 861 4524, Електронска пошта: marijara@unops.org

О Аутору

Financ