Вести

Предавање волонтера Црвеног крста

30.01. чланови „Клуба 25“ – млади едуковани волонтери Црвеног крста Ивањица су у сарадњи са Канцеларијом за младе одржали едукативно предавање за групу волонтера из области добровољног давалаштва крви „Одговори на изговоре“, као и попуњавање упитника о пзнавању ове области.

Пројекат „Клуб 25“ циља на младе људе између до 25 година старости. Полазна тачка јесте промоција добровољног, ненаграђеног и анонимног давања крви, али и изванредна прилика да се кроз пројекат промовишу здрави стилови живота, позитиван став према животу, алтруизам и хуманост, али и грађанска солидарност.

Клуб 25 промовише идеју да млади људи буду окупљени око идеје добровољног давања крви, по принципима добровољности, ненаграђености и анонимности, сходно законској регулативи и препорукама Светске здравствене организације. Сам назив Клуба 25 говори о томе да сами млади узраста до 25 година, који су чланови желе да дају крв 25 пута у животу, али и мотивишу друге (сваки члан Клуба додатних 25 младих) да дају крв зато што то желе, за особу коју не познају, не очекујући за акт давања крви награду јер је једино на тај начин долази до безбедне крви за све пацијенте који без овог тиква не могу преживети или се не могу лечити.

Црвени крст Србије је партнер трансфузиолошке службе и путем мреже волонтера ради на регрутовању, задржавању и мотивисању грађана да постану и остану добровољни даваоци крви. Наша земља је годинама на проценту око 3,4% прикупљених јединица крви, а реалне потребе се крећу око 4% прикупљених јединица крви, око 300.000 .

С обзиром на то да при организацији Црвеног крста волонтирају млади људи, који су и носиоци активности наше организације, већина своје ангажовање у овој области остварује кроз Омладинске теренске јединице, што је званичан назив организовања младих у Црвеном крсту у складу са правилником о организовању и деловању младих Црвеног крста Србије.

Клуб 25 је добра прилика да се поред дружења, кроз оснаживање младих да се прикључе организацији Црвеног крста која може и треба да им да добру почетну позицију да кроз волонтерски рад науче нешто ново, упознају нове људе, сарађују са особама које деле сличне интересе и уверења, креативно проводе слободно време, имају прилику да пробају своје способности и на крају крајева, стичу знања из области у којој желе да волонтирају.

О Аутору

Financ