Вести

Rеализована радионица/семинар „PUTUJ SVETOM, A NE NETOM“ у организацији УГ ФОРЦА ПОЖЕГА И КЗМ Ивањица

У организацији Форума цивилне акције Форца из Пожеге и уз партнерство Канцеларије за младе општине Ивањица, (07-08).02. 2019. у Хотелу Парк у Ивањици реализована је радионица „Путуј светом а не нетом“ на којој су присуствовали млади средњошколци из Ивањице, Нове Вароши, Чајетине, Прибоја, Лучана и Пожеге. Пројектат, у оквиру којег је организована радионица, се одржава другу годину за редом а подржан је од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије. 
Овом приликом млади су могли да се информишу о програмима Европске уније ( Еразмус плус, ЕВС ) на којима могу равноправно учествовати са својим вршњацима из развијених земаља. 
Пројекат има за циљ стварање локалних стратегија и оквира за кокретну финансијску и системску подршку за мобилност младих. Млади су упознати са омладинским разменама које омогућавају младима од 13 до 30 година из најмање две различите земље да се сусретну и живе заједно од 5 до 21 дан кроз едукације, размене искустава и реализацију различитих активности. 
Ово је посебно било интересантно представницима Аматерског позоришта младих из Ивањице јер на овај начин могу своје активности приказати и на позорницама неких Европских градова заједно са младима из истих или сличних интересних група.
Учесници су, такође, препознали као један од бенефита укључивања у овакве програме културу и традицију места из којих долазе а који могу привући младе из других земаља да препознају Србију као једну од дестинција коју треба посетити.
Отворено је доста тема и кроз конкретне примере су учесници могли да се информису о теми овог пројекта, семинара. 
Млади учесници радионице, семинара су у току поменутих активности посетили просторије Канцеларије и Клуба за младе општине Ивањица и упознати су са радом и активностима у претходном периоду. 
Такође, у периоду (08-09).02.2019. године одржан је састанак представника Канцеларија за младе, удружења грађана са главним циљем изналажења модела за формирање фонда за мобилности младих у поменутим општинама.
Предложени су различити примери, на којима ће се радити у наредном периоду.
Као део пројекта у свим наведеним општинама млади ће уз помоћ Канцеларија за младе и удружења организовати јавне акције у циљу промоције програма Европске уније за размене младих ( Еразмус плус, ЕВС )и на тај начин своје вршњаке упознати са поменутим програмима. Јавност о наведеним акцијма ће бити благовремено упозната.

О Аутору

Financ

Оставите коментар