Актуелности

Руде

Општина Ивањица има неколико рудних налазишта која су некада експлоатисана. Један од њих је рудник антимона на Глијечи и рудник Лиса, док други нису испитани. Тренутно се ради на испитивању рудних налазиста у селу Лиса. Мајдан каменог кречњака у Рашчићима је изузетан материјал и користи се за изградњу путева и градњу објеката. Налазиште камена филита у месту Маће познато је као „маћански камен“ и користи се као кровни покривач. Постоји и налазиште украсног камена у Лукама. На неколико десетина локалитета вађена је руда према предању, још у римско доба и за време династије Немањић.

Занимљив је податак да је на тим локалитетима до 12 метара дубине повађена сва руда, па је прегледом заостале шљаке из тог времена утврђено да готово нема остатака руде, што говори о прецизности у топљењу и експлоатисању рудних налазишта у овом крају. Многобројне јаме постоје и данас, а изразито су видљиве на подручју села Осоница, где је Геолоски Институт из Београда у неколико наврата током прошлог века студиозно радио на испитивању рудних налазишта на великом простору.
Рудници антимона у Лиси и Глијечи радили су до 1952. године када су затворени због малог процента руде у камену. На Голији по мишљењу струцњака има доста различитих налазишта руде. У Зечком пољу изнад Кушића, постоје налазишта мермера која се не користе.

О Аутору

Financ