Вести

У Ивањици почела са радом аутоматска метеоролошка станица

У Ивањици је инсталирана и почела са пробним радом аутоматска метеоролошка станица.

Према упутствима Републичког худрометеоролошког завода она се налази на локацији Јелића поље.

Пробни рад трајаће неколико дана. У том периоду радници РХМЗ ће извршити неопходна подешавања, након чега ће станица почети са редовним радом.

Аутоматска метеоролошка станица Ивањица је донација Светске метеоролошке организаације и финског метеоролошког института.

Укупна вредност донације четири милиона динара, док је Општина Ивањица додатно уложила 400.000 динара.

Сходно потписаном споразуму о пословно техничкој сарадњи Општина Ивањица је обезбедила локацију, пројекат, неопходну документацију, изградила бетонске стопе, заштитну ограду. Такође, обезбеђено је напајање електричном енергијом, громобранска заштита, као и видео надзор станице. Општина се обавезала да ће редовно одржавати станицу према упутствима РХМЗ.

Са друге стране РХМЗ је обезбедио и инсталирао аутоматску метеоролошку станицу, обавезао се да врши дневни стручни надзор и објављује податке о температури, ваздушном притиску, количини падавина брзини и правцу ветра.

Након почетка редовног рада урадиће се неопходна програмска подешавања тако да ће подаци постати доступни и на интернет страници општине и освежаваће се на 15 минута.

Локална самоуправа наставиће сарадњу са РХМЗ у смеру да се подаци са станице искористе у сврху прогнозе времена , тако да у будућем периоду можемо очекивати податке о прогнози за наредних три до пет дана за територију општине Ивањица.

Глас западне Србије

О Аутору

Financ