Вести

Унапређивање терапеутских и саветодавних услуга у Дневном центру за децу и младе са тешкоћама у развоју

Друштво за ЦДП Ивањица и Црвени крст Ивањица реализују пројекат „Унапређивање терапеутских и саветодавних услуга у Дневном центру за децу и младе са тешкоћама у развоју“, који финансира Европски ПРОГРЕС (средства владе РС, владе Швајцарске и Европске Уније) којим је набављен апарат Неурофидбек. Апарат је увежен из Канаде, превасходно је намењен за пилоте НАСЕ за вежбе пажње, концентрације и фокуса, исти је нашао примену и у раду са децом са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Стања код којих се примењује Неурофидбек су:

Поремећаји из аутистичног спектра, АДХД, АДД, Епилепсија, Проблеми у учењу, Тоуретов сy, Тикови, Муцање, Импулсивност, Депресију, Фобије, Мигрена и терапија контроле стреса..

Вредност апарата је 1.100.000 РСД, авредност целог пројекта је 2.104.424,00

Неурофидбек омогућава терапеуту комплетну физиолошку слику корисника (ЕЕГ, ЕКГ, влажност коже, рад срца, телесну температуру, ЕМГ) и као терапију поставља апликацију којом корисник управља својим умом. Овај вид терапије представља иновацију у нашој земљи, једина институција која има неурофидбек је Завод за психофизиолошке поремећаје говора у Београду.

22. и 23. новембра реализована је обука за коришћење апарата иа реализоваце се научно истраживање о ефектима примене апарата у пракси.

Овај вид терапије даје нам могућност да поред свих услуга које радимо, омогућимо деци и родитељима из овог дела Србије рану дијагностику и третман.

О Аутору

Financ