Aktuelnosti Vesti

Ivanjica obeležila Dan opštine- Dodeljene Junske nagrade zaslužnim pojedincima i institucijama

Свечаном седницом одржаном у порти цркве Светог цара Константина и царице Јелене, општина Ивањица обележила је свој дан, који прославља у знак сећања на 16. јун 1866. године када је кнез Михаило Обреновић Ивањицу прогласио варошицом.


„Протекла година била је веома тешка. Суочили смо се са корона вирусом, поплавама, дугом и тешком зимом. Наш живи штит није посустајао, кад то кажем, пре свега мислим на све медицинске раднике који су радили упркос свим изазовима који су испред њих постављани и спасавали људске животе. Ове зиме и на најбољи могући начин доказано је да Влада РС мисли на све грађане равномерно у свим деловима Србије, па чак и у оним најудаљенијим. Припадници Војске и ватрогасци спасиоци одмах су стигли у планинска села и помогли угроженим мештанима“, изјавио је председник општине Ивањица Момчило Митровић.


Управо због те ангажованости и ажурности у моментима када је било најтеже и кад је показано да Ивањица није заборављена, министар унутрашњих послова, Александар Вулин, добитник је Јунске награде. Уз максималну ангажованост Сектора за ванредне ситуације Ивањица је у периоду елементарних непогода добила преко неопходне нафтне деривате.


“Ово признање заслужили су сви припадници Сектора за ванредне ситуације и Војске који су тада били уз вас, ово је награда за све њих. Мала места постоје да би се у њима рађали и живели велики људи. Ја сам служећи народу имао прилику да упознам Ивањичанине веома добро, заједно са вама сам се радовао и туговао. Дивио се колико сте упорни и колико сте истрајни и храбри, пуни вере у бољу будућност. Желим да знате да је Ивањица, као и свако место у Србији важна једнако као Београд, а можда чак и важнија и тако ће бити и у будуће“, рекао је Вулин.


Јунска награда за изузетну ангажованост за санирање путне ифраструктуре након катастрофалних поплава, али и због реализовања капиталне инствестиције, која подразумева асвалтирање и проширење пута Придворица – Девићи додељена је и министру саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Томиславу Момировићу.


Повељу општине Ивањица добиo je начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.


Војска Србије дала je несебичан допринос становницима Ивањице током отклањања последица поплава које су ову општину задесиле прошле године. Јединице Војске Србије реконструисале су неколико путних праваца у руралним деловима општине. Такође, војне цистерне са пијаћом водом, у тренуцима када је читав град остао без воде због кидања магистралног цевовода, биле су распоређене на неколико пунктова у општини. Војска Србије била је уз народ и уливала поверење у веома тешким тренуцима за град Ивањицу.

Због пожртвованог рада на сузбијању заразне болести Ковид 19, Општина Ивањица додељује повељу овдашњем Дому здравља.

Професионално и надљудским напорима, у веома тешким условима, запослени у Дому здравља учинили су све како би грађани ивањичке општине добили потребну медицинску негу у најкраћем року. Професионално и одговорно двадесетчетворочасовно су били на првим борбеним линијама у рату који се водио са опасним вирусом Цовид-19.


Повеља је додељена и Специјалној болници за рехабилитацију у Ивањици.
Цео колектив ове болнице се током пандемије истакао тимским, часним, одговорним, стручним и посвећеним радом, а установа је успела да се одлично покаже и докаже у ситуацији огромног притиска и нових околности, и успела је да преброди све изазове
Прелазак „Анемије“ у Ковид систем значајно је растеретио смештајне капацитете регионалне Болнице у Чачку, а тај напор, рад, посвећеност и стручност запослених ове установе, значајно су допринели потпуној стабилизацији здравственог стања у Моравичком региону и ивањичкој општини.


Јунску награду у виду Похвале добили су ортопед хирург, проф. др Горан Дамјановић, кардио-васкуларни хирург проф. др Владан Вукчевић, као и гастроентеролог проф. др Иван Јовановић.

Јунску награду у виду Похвале добио је и “Клуб малог фудбала Ивањица“.
Похвала се додељује за постигнуте резултате у претходном периоду, уласка у Прву футсал лигу Србије, односа према спорту и залагања у остварењу спортског циља, како представника управе клуба, тако и играча.


Похвалу за пласман на завршни турнир Међурегионалне јуниорске кошаркашке лиге Србије, добила је ОКК „Ивањица“. Екипу чине искључиво деца из Ивањице, која су својим трудом и радом остварила велики успех, али и послала млађим генерацијама поруку како треба да бирају свој животни пут.

Јунску награду у виду Похвале добили су новинарка РТВ Мелос, Мирјана Братуљевић, дописник Прве српске телевизије и власник Гласа Западне Србије, Гвозден Николић, као и медијска кућа Инфо ЛИГА .

Похвала се додељује због професионалног извештавања са лица места свих дешавања у нашој општини и неуморног рада за време пандемије корона вируса и током елементарних непогода које су задесиле Ивањички крај и околину, као и подизања свести на пољу хуманитарног рада због чега су многе породице добиле боље услове за живот и рад.


Током претходне године, иако тешке и специфичне, ивањички спортисти успели су да забележе сјајне резултате. Јунску награду у виду похвале добио је тренер Атлетског клуба Ивањица, господин Душко Орестијевић.


Похвала се додељује због великог доприноса развоју спорта, а посебно атлетике у нашој општини, многобројних медаља на првенствима Србије, Балкана и Европе у протекле три деценије, које су атлетичари Јавора освојили под стручним вођством тренера Орестијевића и највреднијим резултатом који је постигао са атлетичарком Јавора Аном Суботић, испунивши две олимпијске норме.

Због нескромног учествовања у свим хуманитарним акцијама које организује Вибер група „Добри Самарјанин“ и несебичној подршци онима којима је помоћ најпотребнија у ивањичкој општини и широм земље, јунску награду у виду похвале добио је Бојан Калајановић из Прилика.


Јунска награда у виду похвале додељена је и Миломиру Ђоковићу из Ивањице.
Због хуманитарног рада и добрих дела преко Вибер групе „Добри Самарјанин“ која су упознали људи широм Ивањице и већим делом наше земље и која би требало да буду пример и подстрек свим младим људима.


Јунска награда додељена је и наставници информатике и рачунарства и технике и технологије у ОШ „Милинко Кушић“, госпођи Милкици Костић – Златић.
Награда се додељује због остварених успеха у раду и освојених награда са својим ученицима на државним такмичењима из информатике, Републичким такмичењима из Роботике и Интерфејса, раду на пројекту Робот Хелга и вештачкој интелигенцији и у Регионалном центру за талентовану децу Чачак.


Због огромног труда и рада на здравственој превентиви грађана Ивањице, јунску награду добио је др Милорад Драмићанин, начелник хигијенско-епидемиолошке службе. Био је у првим борбеним линијама када је реч о веома опасном вирусу Ковид 19. Његово ангажовање у струци, али и подизању медијске свести када је реч о заштити становништва од короне, било је на високом нивоу. Др Драмићанин је упоредо активно учествовао у вакцинацији становништва у Дому здравља, али и на сеоском подручју и тиме дао огроман допринос у борби против опаке болести.


Јунску награду добио је високи струковни медицински техничар, главни техничар Центра за дијализу Марко Аврамовић.


Награда је додељена због изузетно професионалног односа према пацијентима, несебичне пожртвованости за сваког појединца и високог нивоа знања са преко 15 година радног искуства, од којих је неколико година радио у руралним подручјима ивањичке општине где је остао упамћен као омиљени „лекар“. Поред редовних обавеза у Дијализном центру обављао је и дужности у Интензивној нези Ковид-а као и у Ковид болници Анемија.


Јунску награду добила је дипломирана медицинска сестра и главна сестра службе за здравствену заштиту одраслог становништва, Љиљана Ајдачић.
Награда се додељује због преданог, одговорног и професионалног рада и односа према пацијентима и својим колегама и рада у Ковид амбуланти, који је обављала поред посла главне сестре, где је показала високу професионалност. У Дому здравља ради већ 25 година.


Због пожртвованог рада у црвеној зони од почетка епидемије изазване Ковид инфекцијом, где је узимала материјал за лабораторијске анализе и тестове на Ковид вирус, јунску награду добила је Снежана Пилиповић, лабораторијски техничар за биохемију и молекуларну биологију.


Јунску награду добио је сарадник Црвеног крста Ивањица, Марко Андрејевић.
Због несебичног залагања у отклањању последица пандемије Ковид 19 вируса у 2020. и 2021. години, отклањању последица поплава које су нас задесиле протекле године, набавке и дистрибуције прехрамбених и других артикала за сва лица преко 65 година живота која у време ванредног стања нису имала дозволу кретања. Такође и због ангажовања у време проглашења ванредне ситуације изазване обилним снежним падавинама.


Власник предузећа „Матовац“, Драган Николић, добио је Јунску награду, због значајног доприноса у области нискоградње и земљаних радова, санирању свеукупне ситуације и нормализације водоснабдевања након катастрофалних бујичних поплава, које су Ивањицу задесиле током јуна прошле године. Својом стручношћу, знањем, искуством, ангажовањем, херојским даноноћним радом и несебичним пожртвовањем, успели су да у невероватно кратком року преграде реку Моравицу, како би радници Комуналног преспојили део водовода који иде испод речног корита.


Гости су након доделе Јунских награда уживали у наступима пијанисте Александра Митровића, КУД-а Моравица, градског хора „Ива вокалис“ под диригенством Аните Пешић-Ивковић и оркестар Давида и Игора Пејовића.

О Аутору

Financ