Актуелности

Јавни позив незапосленима за доделу субвенције за самозапошљавање у 2024. години

На основу Локалног акционог плана запошљавања Општине Ивањица за период од 2024. до 2026. године, а у складу са Локалним акционим планом за младе општине Ивањица за 2024. годину и закљученог Уговора између Општине Ивањица-Канцеларије за младе општине Ивањица и Министарства туризма и омладине РС од 20. маја 2024. Године, број 001672812 2024 13450 005 002 000 001, о реализацији пројекта „Програм Центра за развој иновација у запошљавању и технолошком предузетнишву“,

Општина Ивањица и Канцеларија за младе општине Ивањица, расписују

ЈАВНИ ПОЗИВ НЕЗАПОСЛЕНИМА ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ У 2024. ГОДИНИ

I ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Субвенција за самозапошљавање (у даљем тексту:субвенција) намењена је незапосленима са територије општине Ивањица који се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање-Филијале Чачак, Испоставе Ивањица (у даљем тексту: Национална служба).

Субвенција се додељује  у једнократном износу од 300.000,00 динара, односно ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.

Незапослени који оствари право на субвенцију  у обавези је да обавља регистровану делатност и по том основу измирује доприносе за обавезно социјално осигурање најмање 12 месеци, почев од дана отпочињања обављања делатности.

Средства додељена по основу субвенције за самозапошљавање су de minimis државна помоћ.

II УСЛОВИ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА

Право на доделу субвенције незапослено лице може да оствари под условом да је:

  • пријављено на евиденцију незапослених Националне службе,
    • да је старости од 18 до 30 година,
    • у дозвољеном оквиру опредељеног износа за de minimis државну помоћ у текућој фискалној години и претходне две фискалне године, у складу са прописима за доделу државне помоћи,
  • да је бизнис идеја у оквиру неке од следећих делатности:
  • Услуге програмирања;
  • Књиговодствене делатности;
  • Обрада метала;
  • Обрада дрвета;
  • Обрада пластике;
  • Обрада коже;
  • Ауто електрика и електроника,
  • Ауто механика;
  • Ауто лимарија;
  • Занатске делатности у грађевинарсту;
  • Лака конфекција;
  • Производња слатких и сланих прехрамбених производа;
  • Прерада воћа и поврћа;
  • Фризер;
  • Маникир и педикир.

Право на субвенцију  незапослено лице не може да оствари:

  • за обављање делатности које се не финансирају, према списку делатности који је саставни део јавног позива;
    • за оснивање удружења;
    • ако је већ користило субвенцију за самозапошљавање која je финансирана средствима Националне службе и/или општине Ивањица.

У току трајања Јавног позива незапослено лице може само једном поднети захтев за доделу субвенције за самозапошљавање.

III ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА

Документација за подношење захтева:

  • попуњен образац захтева са бизнис планом;
    • доказ о власништву пословног простора, уколико подносилац захтева располаже истим.

Датуми на приложеним доказима, који су дефинисани захтевом са бизнис планом, морају бити најкасније са даном подношења захтева са бизнис планом.

Комисија задржава право да тражи и друге доказе релевантне за одлучивање о захтеву подносиоца.

Начин подношења захтева

Захтев са бизнис планом и документацијом подноси се на писарници Општине Ивањица, зграда општине, улица Венијамина Маринковића број 1.

IV ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ

Одлука о одобравању субвенције доноси се на основу ранг-листе, а након провере испуњености услова Јавног позива и приложене документације и бодовања поднетог захтева са бизнис планом, у року од 30 дана од дана истека јавног позива. Изузетно, захтеви који испуњавају услове јавног позива, а по којима није позитивно одлучено у наведеном року, могу бити поново узети у разматрање уколико се за то стекну услови.  

Незапослено лице може да региструје и отпочне обављање регистроване делатности почев од наредног дана од дана подношења захтева, а најкасније до датума потписивања уговора. Регистрација и отпочињање обављања регистроване делатности после поднетог захтева,а пре донете одлуке о додели субвенције, не ствара обавезу да ће субвенција бити одобрена.

Одлуку о одобравању субвенције  доноси председник општине Ивањица у складу са предлогом комисије о избору пристиглих пријава.

Бодовна листа-субвенција за самозапошљавање
Елементи захтева са бизнис планомМаксималан број бодова*
Опис планиране делатности и организација10
Опис производа/услуге15
Анализа купаца производа/услуге10
Анализа конкуренције5
Анализа добављача5
Маркетинг микс15
Опрема30
Финансије10
УКУПНО100

*Појединачни бодови по свим елементима захтева са бизнис планом објављени су на сајту Општине Ивањица и на сајту Канцеларије за младе општине Ивањица.

Уколико постоји већи број захтева са истим бројем бодова, одлучиваће се по редоследу подношења захтева.

Уколико незапослени којем је одобрена субвенција за самозапошљавање одустане од реализације исте, субвенција ће се доделити следећем незапосленом са ранг листе.

V ЗАКЉУЧИВАЊЕ УГОВОРА

Општина Ивањица и подносилац захтева у року од 30 дана од дана достављања одлуке закључују уговор којим се уређују међусобна права и обавезе и на основу кога се врши исплата средстава. Изузетно, уколико од датума достављања одлуке до краја календарске године има мање од 45 дана, уговор се закључује до 01.12.2024. године.

Документација за закључивање уговора:

  • фотокопија решења надлежног органа о упису у регистар, уколико ниje регистрован у АПР;
    • фотокопија потврдe о извршеној регистрацији код Пореске управе (образац РЕГ);
    • фотокопија картона депонованих потписа код пословне банке;
    • фотокопија/очитана лична карта подносиоца захтева;
    • средства обезбеђења испуњења уговорних обавеза;
    • фотокопија/очитана лична карта жиранта и
    • други докази у зависности од статуса жиранта.

Незапослени је у обавези да региструје делатност у складу са поднетим захтевом са бизнис планом. Уговор се закључује након извршене провере исправности достављене документације за закључење уговора.          

Средства обезбеђења испуњења уговорних обавеза

Приликом закључивања уговора лице је дужно да као средство обезбеђења испуњења уговорних обавеза достави две истоветне бланко трасиране менице корисника средстава са два жиранта и меничним овлашћењем.

Жирант може бити свако пословно способно физичко лице које је у радном односу на неодређено време, физичко лице које самостално обавља своју делатност (предузетник), односно лице које самостално обавља делатност у складу са посебним законом (нпр. адвокат, нотар, јавни извршитељ и сл.), пензионер.

VI ОБАВЕЗЕ ИЗ УГОВОРА

Корисник субвенције дужан је да:

  • делатност за коју му је одобрена субвенција у складу са поднетим захтевом са бизнис планом, обавља као основну, на територији  општине Ивањица,и по том основу измирује порезе и доприносе за обавезно социјално осигурање најмање 12 месеци, почев од дана отпочињања обављања делатности, са могућношћу привременог прекида делатности од највише 12 месеци према решењу АПР или другог надлежног органа.
    • омогући Општини Ивањица праћење реализације уговорних обавеза и увид у обављање делатности,
    • обавести Општину Ивањица о свим променама које су од значаја за реализацију уговора, у року од 8 дана од дана настанка промене.

У складу са закљученим уговором Општина Ивањица прати реализацију уговорних обавеза обављања делатности и по том основу измиривања пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање.

У случају неиспуњења или делимичног испуњења обавеза из уговора, корисник субвенције је у обавези да врати цео или сразмерни износ исплаћених средстава увећан за законску затезну камату од датума преноса средстава.

VII ЗАШТИТА ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Сви подаци о личности који буду достављени Општини Ивањица биће обрађивани искључиво у сврху учешћа у Јавном позиву, а у складу са Законом о заштити података о личности.

Приступ личним подацима имаће само овлашћена лица Општине Ивањица која су обавезана на чување поверљивости података о личности и неће их откривати трећој страни, осим ако је то неопходно у сврху контроле и евалуације поступка спровођења Јавног позива,ревизије и праћења ефеката мере на запошљавање.

Општина Ивањица је дужна да чува податке о личности у законом предвиђеном року, уз примену одговарајућих техничких, организационих и кадровских мера.

Лица чији се подаци обрађују имају право на приступ, исправку и брисање својих података, право на ограничење обраде својих података, право на приговор и право на притужбу Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

VIII ОСТАЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Информација о мери, делатностима које не могу бити субвенционисане као и образац захтева са бизнис планом могу се добити у Канцеларији за младе општине Ивањица, Националној служби за запошљавање – Филијали Чачак,Испостава Ивањица, на сајту Канцеларије за младе општине Ивањица https://kzmopstineivanjica.rs/ ина сајту Општине Ивањица www.ivanjica.gov.rs.

Јавни позив је отворен од 08.10.2024.године када је објављен на сајту  Општине Ивањица, на сајту Канцеларије за младе општине Ивањица, као и на огласним таблама Канцеларије за младе општине Ивањица, Националне службе за запошљавање-Испоставе Ивањица и Општине Ивањица, а последњи рок за подношење захтева са бизнис планом је 23.10.2024.године.

У Ивањици, 8.10.2024.

Број: 002862697 2024 05158 002 000 401 117

                                                                            ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКАОПШТИНЕ

                                                                                               Ненад Главинић

О Аутору

WEB MASTER

Оставите коментар