Култура

дом културеНосиоци културног развоја у општини Ивањица су бројне институције и организације, од којих водећу улогу имају Дом културе „Ивањица“ и Библиотека „Светислав Вуловић“ са богатом традицијом од преко 140 година. Улога ових институција огледа се пре свега у одржавању и подизању нивоа културе у општини Ивањица.

Дом културе „Ивањица“ основан је 1984. године. Пре његовог оснивања, културну делатност општине обављали су Народна библиотека и Народни универзитет у оквиру којих се налазио и сада „стари биоскоп“. 1965. године од ових институција формиран је Културни центар „Ивањица“, који функционише све до 1980. године.

Основне карактеристике и области деловања установе Дом културе „Ивањица“ огледају се у образовању одраслих и осталом неформалном образовању. У оквиру велелепног здања Дома културе налази се биоскоп са великом позорницом где се повремено одржавају биоскопске и позоришне представе, концеерти. Такодје су активни аматерски драмски студио, удружење песника и фолклорни ансамбл. Фолклорни ансамбл Дома културе основан је 1980. године, од када и почиње учешће на манифестацијама како у граду, тако у земљи и иностранству.

dom-kulture-Ivanjica 1.fwДом културе организује и разне курсеве, школе и радионице за децу и одрасле, од којих се посебно издвајају:
– Курс енглеског језика у сарадњи са Институтом за стране језике из Београда,
– Ликовна радионица Дома културе смештена је у просторији атељеа. Постоји четири године и едукује омладину од нижег школског до средњошколског узраста,
– Школа фолклора има сто полазника школског и предшколског узраста,
– Музички курс у сарадњи са Удружењем естрадних уметника и извођача из Ужица,
– Прва југословенска колонија младих основана је 1968. године у оквиру Културног центра Ивањице. За кратко време постала је омиљена међу професорима и студентима уметничких факултета, али је 90-тих година колонија нажалост угашена. Већ дуже време Дом културе покушава да обнови рад Ликовне колоније уз помоћ Министарства културе.

Капацитети Дома културе „Ивањица“ састоје се од просторија Народне библиотеке и читаонице, галерија, 2 сале (мала, плава,150 седишта, велика 550 седишта, користи се и као кино дворана), неколико учионица и осталих пратећих просторија. Укупан користан простор ове установе је 4000 м2. Овде се налазе библиотека „Светислав Вуловић“, просторије „Ивањичког радија“, Канцеларије за младе општине Ивањица и Спортског савеза општине.

На челу културних институција општине од 1965. године до данас били су:
Мирко Стаменић и Милутин Кривокућа 1965 – 1982

Урош Ћурчић 1982 – 2000

Зоран Шулубурић 2000 – 2004

Зоран Златић 2004 – 2007

Дара Мојсиловић 2007 – 2009
Милан Крунић 2009 –

knjige biblioteka knjigeБиблиотека „Светислав Вуловић“ основана је 1868. године. Област деловања ове културне институције огледа се у прикупљању, чувању и коришћењу књига, часописа и новина, списа музичких дела, репродукција уметничких слика и цртежа, картографских публикација, планова насеља, репрографске грађе, плаката, огласа, фонодокумената, видео и филмских записа, рукописа и друге меморисане градје. Такодје врши прикупљање, обраду и пружање информација и података који се односе на библиотечку градју.

У свом поседу библиотека има око 50 000 књига. Разноврсним облицима деловања популарише књигу, подстиче интерес за књигу и покреће иницијативу за предузимање одговарајућих мера у циљу унапређивања библиотечке делатности.

КУЛТУРНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ
Сабор ловаца и хајка на вука

sabor lovacaСабор ловаца је манифестација која је настала 1996. године на иницијативу удружења ловаца „Чемерница“, као и осталих поклоника овог спорта из Ивањице и околине. Одржава се на планини Голија на месту Угљари (1600 мнв), које се налази на тромеђи Ивањице, Рашке и Краљева. Ловачки савез Србије и општина Ивањица су од почетка помагали ову манифестацију, која је временом добијала на значају и била медијски праћена. Сабор ловаца је појединих година окупљао и до 1300 учесника из Србије и земаља из окружења.

Смотра народног стваралаштва „Звуци Голије, Јавора и Мучња“

Одржава се већ 32 године за редом, а на њој се презентују стари народни обичаји моравичког краја. Поред интерпретације старе народне песме, на смотри је могуће чути свираче старих инструмената, казиваче и здравичаре. Манифестација окупља преко 100 учесника из свих месних заједница општине Ивањица, а одвија се под покровитељством Дома културе у Ивањици.

Мото сусрети у Ивањици

Мото сусрети су манифестација која је настала 2002. године на иницијативу ауто мото клуба „Точак“ из Ивањице. Окупља преко 400 учесника из различитих крајева земље и одржава се у првој недељи јуна сваке године. Ова манифестација окупља и велики број посматрача из Ивањие и околних општина.

Фестивал српске изворне песме

Овај, релативно млад фестивал, окупља најбоље женске и мушке певачке групе из Србије и окружења. Одржава се у Приликама код Ивањице сваке године 17. августа, два дана уочи народног сабора „Преображење“. Сваке године наступи преко 70 певачких група које презентују изворне песме из краја из кога долазе. Манифестација је увек допуњена ревијалним делом, где се могу видети и чути разни видови народног стваралаштва. Организатори ове манифестације су Месна заједница Прилике, КУД „Прилички кисељак”, основна школа Прилике, Туристичка организација општине Ивањица и Дом културе Ивањица.

Јаворски сабор двојничара и старих музичких инструмената Србије

sabor_dvojnicaraСабор двојничара и старих музичких инструмената Србије се организује у селу Кушићи у подножју планине Јавор. 2008. године сабор се организује по дванаести пут. Свирачи долазе из свих крајева Србије, а у такмичарском делу су обавезни да свирају нумере из свог краја. Такмичар који три пута за редом освоји признање победника, стиче звање „мајстор двојница“. Организатори ове манифестације су Дом културе Ивањица, Месна заједница Кушићи и Туристичка организација општине Ивањица.

Конкурс за најлепшу љубавну песму

Установио ју је Дом културе 1993. године. Конкурс се расписује сваке године у Месецу књиге од 15.октобра до 15.новембра. Конкурс је међународни и до сада су учествовали песници из Србије, Црне горе, Републике Српске, Немачке, Пољске, Бугарске, САД и Аустралије. Организатор додељује три награде од којих је прва награда штампање збирке љубавне поезије. Сврха конкурса је афирмисање младих песника и ширење љубави и толеранције међу људима. Награде учесницима уручују се на свечаности у Ивањици, када се и промовишу победничка Збирка и Зборник „Жубори са Моравице“. Манифестацију финансирају Дом културе, Општина Ивањица и Министарство културе.

Конкурс за најлепшу дечију песму
Одржава се у Ивањици и на њему учествују ученици осмогодишњих школа са подручја Ивањичке општине. Селектор бира најлепше песме које се штампају у Зборнику „Песнички пољубци“.

Кад би увек био мај

Дечија манифестација, одржава се у Ивањици. Учествују ученици од И – ИВ разреда свих основних школа са подручја општине Ивањица. Манифестација се састоји из две дисциплине: игре спретности и културно уметничког програма. Као пропратни програм манифестације организује се изложба дечијих ликовних радова.

Смотра рецитатора

је манифестација на којој учествују ученици основних и средњих школа општине Ивањица. Три најбоља рецитатора у категорији од И – ИВ разреда, три најбоља у категорији од В – ВИИИ разреда и четири најбоља средњошколца, представљају ивањичку општину на Окружној смотри рецитатора.