Vesti

Otvorena izložba Branimira Đukanovića u Domu Kulture Ivanjica

Sinoć je u galeriji ivanjičkog Doma kulture otvorena izložba Branimira Đukanovića pod nazivom Skulpture iz prirode. Uzimajući iz prirode najlepše, ne povredivši je pritom, autor je izložio 25 drvenih eksponata. Kao cilj svoje umetnosti iznosi želju da pomiri čoveka sa prirodom.

Koliko dugo sarađujete sa prirodom na ovom projektu? Da li imate pretenzije ka proširenju izložbe?

Planinarenjem se bavim pola veka, a iz prirode izdvajam dvadesetak godina. Prvi put sam izlagao 2001. godine, 2007. i 2008. malo intenzivnije, pa sam napravio pauzu do 2016. kada sam izlagao u Guči. U Ivanjici izlažem prvi put i ovo je deveta samostalna izložba. Kod kuće imam dosta predmeta koji se suše i čekaju obradu, pa i izlaganje.
Pre Ivanjice, izložba Skulpture iz prirode održana je u Gornjem Milanovcu, Čačku, Banji Koviljači, Lučanima, Šapcu. Kakve su reakcije publike?

Reakcije su uglavnom pozitivne . S obzirom na to da se malo ljudi bavi skupljanjem iz prirode, posetioci ostaju zadivljeni.

Na koji način uzimate iz prirode i rekreirate u umetnička dela?

Iz prirode izdvajam samo ono što je ona sama već čudesno stvorila, i moja simbioza sa njom je upravo vidljiva u ovim predmetima. Eksponate sam donosio iz Republike Srpske, Crne Gore.. Nalazio sam retke komade i parčiće drveta iz jezera, šuma i reka,ostavljao ih da se neko vreme prosuše, ponešto dodavao i oduzimao da bi dobile određenu priču. Najčešće već u trenutku zapažanja predmeta dobijem asocijaciju za ime.
S obzirom na to da dugo boravite u prirodi, smatrate li da je svakom pojedincu povratak prirodi neophodan?

Priroda je čudo i moramo joj se vratiti da bismo opstali.

Autor ističe da u zavisnosti od raspoloženja i ugla posmatranja svako od nas može videti nešto drugo u izloženom predmetu i zato nas poziva da se upišemo u knjigu utisaka dajući eksponatu novo ime, koje mu možda bolje pristaje.

Ivanjičani izložbu mogu pogledati narednih deset dana.

О Аутору

Financ