Vesti

Spremna Nušićijada 2016


Nušićijada, ivanjički kolaž festival i nosilac evropskog priznanja „Evropa za festivale, festivali za Evropu“ (EFFE), održaće se ove godine u periodu od 26. do 28. avgusta pod sloganom „Premošćavanja“ i obeležiti 110 godina od izgradnje jednog od varoških simbola – kamenog mosta na reci Moravici. Ovogodišnja Nušićijada svojim programskim sadržajima – pozorišnim predstavama, muzičkim koncertima, uličnim performansima, izložbama i obrazovnim programima kreiraće jedinstveni spoj puteva, ljudi, kultura i nacija.

Muzička premošćavanja predstaviće različite žanrove i muzičke forme za sve generacije. Od Ivanjičana dugoi traženi Darko Rundek sa svojim Cargo triom, čiji poslednji album nosi ime „Mostovi“, sigurno će obeležiti ovogodišnji koncertni program, zajedno sa YU grupom koja slavi 45 godina postojanja i koja je tokom svih godina razdrajanja ostala simbol dugotrajnog spoja stare Jugoslavije. Muziku iz celog sveta izvodiće još Novosadski Big Band i Bojana Stamenov, Zemunski kamerni orkestar, latino bend Mambo Stars i kamerni sastav Intermezzo, a festival će zatvoriti koncert starogradske muzike koji će nanizati pesme koje spajaju narode, i spojiti muzku i glumu zahvaljujući Nebojši Dugaliću, Žarku Dančuu i brojnim drugim umetnicima.
Pozorišna predstava „Majstori, majstori“ Gorana Markovića u režiji Milana Karadžića ponovo će dovesti pozorište Boško Buha na daske ivanjičke velike scene, ali ovoga puta bez Milorada Mandića Mande kome će se predstava igrati u čast. Osim Zorana Cvijanovića, Milice Mihajlović, Miloša Vlalukina, Bojane Ordinačev, Andrije Mladenovića, Dejana Lutkića i još skoro 40 glumaca iz „Majstora“, ivanjička publika družiće se i sa Miljanom Prljetom koji potpisuje režiju i igra u predstavi „Generalna proba Nušića“, a koja će biti premijerno izvedena na Nušićijadi. Na festivalu će igrati kabare „Cimet i vanila“, dve amaterske predstave, a zatvoriće ga predstava Vojkana Arsića „Sumnjivo lice“ u produkciji Centra E8, Mikser Hausa i festivala Nušićijada, a koja je, zahvaljujući briljantnom konceptu reditelja, sjajnoj adaptaciji dramaturškinje Milene Bogavac i strastvenoj izvedbi mladih glumaca dala potpuno nesvakidašnji pečat ovom, skoro dve stotine puta postavljenom, Nušićevom komadu.
Za neophodnu dozu humora i satire pobrinuće se Zoran Kesić i ekipa Njuz.net, stand up komičari Srđan Dinčić i Darko Mitrović i učesnici Konkursa za najbolju kratku satiričnu priču.
Kroz akademski program festivala biće predstavljena knjiga „Ivanjičani u slici i priči“, kao i publikacija „Moravička premošćavanja“, koje će biti i vizualizovane kroz izložbene postavke i oživljene kroz razgovore. O Premošćavanjima govoriće i besednici sa Pravnog fakulteta iz Beograda i Republike Srpske. Ove godine putem „Žive biblioteke“ posetioci Nušićijade imaće priliku da iznajme žive knjige i na jedinstven način dožive životna iskustva i priče drugih.
Najmlađe nušićevce tokom sva tri dana na dečjoj sceni čekaće brojne predstave, interaktivne i edukativne radionice, igrarije i animacije. Na ulicama će se odvijati performans „Most pogleda”, ispred scene „Okruglo, pa na ćoše“ plesati varoške igre sa Klubom kljubitelja plesa, na fudbalskom stadionu igrati šaljiva utakmica, a u čitavoj varoši i kafanama bez fajronta živeti trodnevni festivalski režim koji, nakon preuzimanja ključeva grada zavodi Branislav Nušić.
Dođite da zajedno oživimo duh ovog velikog pisca, uživamo u sadržajima i atmosferi festivala i, ako je potrebno, premostimo nepremostivo.

О Аутору

Financ