Aktuelnosti Vesti Društvo

Eko Avantura na Prokletijama: deca iz Srbije i Crne Gore zajedno za čistu prirodu!

U periodu od 25. do 29. septembra, u Gusinju je održan eko kamp u okviru projekta „Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu – CLEAN.“ Eko kamp je okupio ukupno 20 učenika 8-og i 9-og razreda iz OŠ „Milinko Kušić“ iz Ivanjice i OŠ „Džafer Nikočević“ iz Gusinja.


Tokom trajanja kampa, učesnici su imali priliku da učestvuju u brojnim edukativnim radionicama i ekološkim aktivnostima, sa ciljem podizanja svesti o zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Glavne teme uključivale su upravljanje otpadom, reciklažu, kao i principe klimatskih promena.


U okviru bogatog programa, pored edukativnog dela, učesnici su uživali u šetnjama prirodom, obilasku lokalnih znamenitosti poput Vodopada Grlje i Alipašinih izvora, a učestvovali su i u avanturističkim aktivnostima poput streličarstva, orijentiring takmičenja i igrama spretnosti u prirodi. Takođe, učesnici su imali priliku da kampuju na otvorenom u srcu Nacionalnog parka Prokletije, uživajući u prirodnim lepotama.
Ovaj kamp predstavlja jednu od poslednjih aktivnosti u okviru pomenutog projekta, čiji je cilj unapređenje ekološke svesti i saradnje među mladima iz Srbije i Crne Gore.


Projekat ČISTO sprovode pomenute dve opštine, a sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.
Realizacija projekta je počela 24. decembra 2022. i trajaće dve godine, do 23. decembra 2024. godine. Ukupna vrednost projekta je 389.635 evra, od čega je doprinos Evropske unije 330.800 evra.

О Аутору

WEB MASTER

Оставите коментар