Vesti

“ Everywhere for everyone” – “Svuda za svakog”

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2018. godini, biće obeleženi temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je

Everywhere for everyone” – “Svuda za svakog”.

 Tema obeležavanja „Nedelje Crvenog krsta“ u 2018. godini sadrži sledeći koncept:

Svuda u sveta, Crveni krst postoji za svakoga, a uz principe neutralnosti i nepristrasnosti daje nadu i podršku, delujući kao snaga za pozitivne promene u lokalnim zajednicama kada je najpotrebnije.

Crveni krst/Crveni polumesec je prisutan svuda, pruža pomoć najugroženijim u svim situacijama-od velikih katastrofa, u konfliktnim situacijama, u udaljinim i teško dostupnim mestima gde ne deluju druge humanitarne organizacije

Povodom obeležavanja Nedelje Crvenog krsta u periodu od 8 – 15 maja Crveni krst Ivanjica realizovaće niz aktivnosti:

  1. maja na Svetski dan Crvenog krsta volonteri naše organizacije zajedno sa volonterima i korisnicima iz Dnevnog centra „Sunce“ učestvovaće na centralnoj manifestaciji predstavljanja programa Crvenog krsta na kojoj će Crveni krst Ivanjica prezentovati aktivnosti u okviru realizacije Projekta „Zajednički program za inkluziju romske i marginalizovane dece – Pomoć deci i mladim osobama sa invaliditetom“. Centralna manifestacije se održava na Trgu Republike u Beogradu.

Pored ove aktivnosti, u zavisnosti od vremenskih uslova, na štandu u centru grada Volonteri Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Ivanjica prezentovaće aktivnosti Crvenog krsta u okviru misije Pokreta, na kome će svi naši sugrađani moći da dobiju informacije o radu naše organizacije i zalaganju za primenjivanje principa Crvenog krsta kao osnove za promovisanje humanih vrednosti našeg društva.

  1. maja stručna služba Crvenog krsta Ivanjica zajedno sa volonterima Omladinske terenske jedinice organizovaće posete socijalno ugroženim porodicima i korisnicima pomoći Crvenog krsta u seoskom području uz raspodelu odevnih predmeta, hrane i higijene, kao i uz akcenat pomoći ugroženim licima u kućnim poslovima koje oni ne mogu samostalno obavljati.

  1. maja u salu Skupštine Opštine Ivanjica biće organizovana dodela priznanja za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i njihove nastavnike koji su osvojili nagrade na lokalnom nivou, u okviru tradicionalnog konkursa „Krv život znači“ i čiji su radovi prosleđeni na takmičenje na Nacionalnom nivou.

  1. maja povodom Nacionalnog dana Dobrovoljnih davaoca krvi Crveni krst Ivanjica organizovaće dodelu priznanja za naše višestruke davaoce, naistaknutije humaniste našeg društva, koji su do sada krv dali, 10, 20, 35 i 50 puta.

  1. i 13. Maja u zavisnosti od vremenskih uslova, planirana je promocija programa Prve pomoći i programa Delovanja u nesrećama kroz poligone prve pomoći i pokaznu vežbu na kojima bi učestvovali mladi edukovani volonteri obučeni i osposobljeni za pružanje pomoći u ovakvim situacijama.

  1. maja planirana je dodela priznanja i zahvalnica za donatore i saradnike Crvenog krsta Ivanjica koji su svojim zalaganjem , ali i materijalnom podrškom pomogli realizaciju aktivnosti Crvenog krsta u humanitarnoj sferi, a najviše u nabavci školskog pribora za decu iz socijalno ugroženih porodica, nabavku artikala za novogodišnje paketiće, kao i nabavku odevnih predmeta i obuće za naše korisnike. Pored donatora zahvalnice će biti uručene i predstavnicima institucija, preduzetnika i saradnika Crvenog krsta koji svojim zalaganjem i dobrom i uspešnom saradnjom pomažu Crvenom krstu Ivanjica da ispuni svoju misiju a to je da pomogne ljudima u nevolji i svima kojima je pomoć potrebna.

  1. maja biće realizovan tradicionalni „Kviz znanja o Crvenom krstu“ na kome učestvuje 16 ekipa iz osam osnovnih škola sa teritorije naše opštine, učenika petog razreda.

Tokom čitave nedelje edukovani volonteri Crvenom krsta realizovaće radionice na Programu „Promocija humanih vrednosti“ u Osnovnim školama „Milinko Kušić“ i „Kirilo i Savić“, a same teme na koje se ovaj program odnosi su Tolerancija, Kulturni identitet i poštovanje različitosti, Nenasilno rešavanje konflikata, Diskriminacija i stigmatizacija, Rodna ravnopravnost i Nasilje putem elektronskih medija. Ovaj program Crveni krst Ivanjica realizuje od 2007 godine i njime su obuhvaćeni učenici četvrtog razreda. Pored svega navedenog Crveni krst Ivanjica baviće se realizacijom i drugih programa i aktivnosti koje se nalaze u mandatu Crvenog krsta kao naveće humanitarne organizacije na svetu, promovišući prave vrednosti društva.

О Аутору

Financ