Vesti

“ Everywhere for everyone” – “Svuda za svakog”

Светски дан Црвеног крста 8. мај и „Недеља Црвеног крста“ од 8. до 15. маја у 2018. години, биће обележени темом коју је определила Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а то је

Everywhere for everyone” – “Свуда за сваког”.

 Тема обележавања „Недеље Црвеног крста“ у 2018. години садржи следећи концепт:

Свуда у света, Црвени крст постоји за свакога, а уз принципе неутралности и непристрасности даје наду и подршку, делујући као снага за позитивне промене у локалним заједницама када је најпотребније.

Црвени крст/Црвени полумесец је присутан свуда, пружа помоћ најугроженијим у свим ситуацијама-од великих катастрофа, у конфликтним ситуацијама, у удаљиним и тешко доступним местима где не делују друге хуманитарне организације

Поводом обележавања Недеље Црвеног крста у периоду од 8 – 15 маја Црвени крст Ивањица реализоваће низ активности:

  1. маја на Светски дан Црвеног крста волонтери наше организације заједно са волонтерима и корисницима из Дневног центра „Сунце“ учествоваће на централној манифестацији представљања програма Црвеног крста на којој ће Црвени крст Ивањица презентовати активности у оквиру реализације Пројекта „Заједнички програм за инклузију ромске и маргинализоване деце – Помоћ деци и младим особама са инвалидитетом“. Централна манифестације се одржава на Тргу Републике у Београду.

Поред ове активности, у зависности од временских услова, на штанду у центру града Волонтери Омладинске теренске јединице Црвеног крста Ивањица презентоваће активности Црвеног крста у оквиру мисије Покрета, на коме ће сви наши суграђани моћи да добију информације о раду наше организације и залагању за примењивање принципа Црвеног крста као основе за промовисање хуманих вредности нашег друштва.

  1. маја стручна служба Црвеног крста Ивањица заједно са волонтерима Омладинске теренске јединице организоваће посете социјално угроженим породицима и корисницима помоћи Црвеног крста у сеоском подручју уз расподелу одевних предмета, хране и хигијене, као и уз акценат помоћи угроженим лицима у кућним пословима које они не могу самостално обављати.

  1. маја у салу Скупштине Општине Ивањица биће организована додела признања за ученике основних и средњих школа, као и њихове наставнике који су освојили награде на локалном нивоу, у оквиру традиционалног конкурса „Крв живот значи“ и чији су радови прослеђени на такмичење на Националном нивоу.

  1. маја поводом Националног дана Добровољних даваоца крви Црвени крст Ивањица организоваће доделу признања за наше вишеструке даваоце, наистакнутије хуманисте нашег друштва, који су до сада крв дали, 10, 20, 35 и 50 пута.

  1. и 13. Маја у зависности од временских услова, планирана је промоција програма Прве помоћи и програма Деловања у несрећама кроз полигоне прве помоћи и показну вежбу на којима би учествовали млади едуковани волонтери обучени и оспособљени за пружање помоћи у оваквим ситуацијама.

  1. маја планирана је додела признања и захвалница за донаторе и сараднике Црвеног крста Ивањица који су својим залагањем , али и материјалном подршком помогли реализацију активности Црвеног крста у хуманитарној сфери, а највише у набавци школског прибора за децу из социјално угрожених породица, набавку артикала за новогодишње пакетиће, као и набавку одевних предмета и обуће за наше кориснике. Поред донатора захвалнице ће бити уручене и представницима институција, предузетника и сарадника Црвеног крста који својим залагањем и добром и успешном сарадњом помажу Црвеном крсту Ивањица да испуни своју мисију а то је да помогне људима у невољи и свима којима је помоћ потребна.

  1. маја биће реализован традиционални „Квиз знања о Црвеном крсту“ на коме учествује 16 екипа из осам основних школа са територије наше општине, ученика петог разреда.

Током читаве недеље едуковани волонтери Црвеном крста реализоваће радионице на Програму „Промоција хуманих вредности“ у Основним школама „Милинко Кушић“ и „Кирило и Савић“, а саме теме на које се овај програм односи су Толеранција, Културни идентитет и поштовање различитости, Ненасилно решавање конфликата, Дискриминација и стигматизација, Родна равноправност и Насиље путем електронских медија. Овај програм Црвени крст Ивањица реализује од 2007 године и њиме су обухваћени ученици четвртог разреда. Поред свега наведеног Црвени крст Ивањица бавиће се реализацијом и других програма и активности које се налазе у мандату Црвеног крста као навеће хуманитарне организације на свету, промовишући праве вредности друштва.

О Аутору

Financ