Vesti Kultura

Gradski hor „Iva vocalis“ iz Ivanjice postao član Srpskog horskog saveza

Grad Sombor bio je epicentar horske muzike 27. i 28. maja 2017. godine i ponovo postao sedište Saveza srpskih horova, kao što je to bio pre 105 godina. Na inicijativu dirigenata Tamare Adamov Petijević i Milana Radišića u tom gradu održana je osnivačka Skupština Srpskog horskog saveza u prisustvu oko 60 dirigenata iz svih regiona Srbije, ali i iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

          U prošlosti je postojao vrlo uspešan i plodan Južnoslovenski pevački savez, koji je osnovan i delovao u Somboru. To je jedan od razloga zašto se Savez ponovo osniva baš u ovom gradu, u kom će biti njegov administrativni centar.

          „Potreba za postojanjem horskog saveza, koji bi organizovao i povezao mnogobrojna pevačka društva i horove kod nas, postoji odavno“, izjavila je dirigent i jedan od inicijatora osnivanja Saveza. Ona je dodala da su im uzori za horsko povezivanje bili savezi koji su postojali kod nas u prošlim vremenima, pre Drugog svetskog rata, ali i brojne horske asocijacije koje postoje u gotovo svim evropskim zemljama.

Tamara Adamov Petijević istakla je da „svojim delovanjem i brojnošću članstva Savez treba da skrene što veću pažnju javnosti i građanstva, kao i aktuelne političke vlasti i resornih ministarstava na važnost veće zastupljenosti muzičkog obrazovanja i zajedničkog-horskog muziciranja na svim nivoima školstva u Srbiji“. Ona dodaje da pored toga treba poboljšati zabrinjavajuće loše stanje opšte muzičke kulture u našem društvu motivacijom za osnivanjem novih i obnavljanjem starih pevačkih društava i podizanjem svesti o njihovom značaju u širem društvenom kontekstu.

         Na osnivačkom skupu Saveza mogla su se čuti predavanja renomiranih dirigenata i muzikologa kao što su dr Danica Petrović i dr Dragana Jovanović iz Beograda, dr Miloje Nikolić iz Kragujevca, mr Vera Carina iz Pančeva, mr Tamara Adamov Petijević iz Novog Sada, Milan Radišić iz Sombora, đakon Mihajlo Lazarević iz Kotora i Stefan Mojsilović iz Sarajeva.

Osnivačkoj Skupštini prisustvovao je i dirigent i osnivač prvog hora u Ivanjici, profesor Anita Pešić Ivković. „Neprocenjiv je osećaj biti deo ovakvog istorijskog momenta“ izjavila je dirigent i ističe da je „veliki uspeh institucionalizovati tako važan deo naše kulture. Ovakav događaj je izuzetna prilika za podsticaj i negovanje horske muzike, ali i oplemenjivanje kulturnog života u našoj varoši“.

Dirigent Gradskog hora „Iva vocalis“ Anita Pešić Ivković

О Аутору

Financ