Vesti

Ivanjica proslavila dan opštine

Svečanom akademijom i dodelom Junskih nagrada opština Ivanjica danas je obeležila svoj dan. Varoš postoji 184 godine, dok je zvaničan status dobila 16. juna 1866.godine , ukazom kneza Mihaila Obrenovića, tadašnjeg vladara Srbije.

Predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, čestitao je sugrađanima Dan opštine podsećajući na najvažnije aktivnosti koje je aktuelna vlast sprovela u prethodnih godinu dana. Od kapitalnih projekata izdvojio je gasifikaciju Ivanjice, izgradnju Dijaliznog centra, rekonstrukciju zgrade Medicine rada, adaptaciju atarskih i nekategorisanih puteva u saradnji sa vojskom, izgradnju četvrtog vrtića u Ivanjici

  • To su samo neki od projekata na kojima smo predano radili u prethodnom periodu i njihova realizacija je izvesna. I dalje ćemo predano raditi i truditi se da budemo efikasniji a sve u cilju boljeg života naših sugrađana. -rekao je Lazović i posebno se zahvalio Vladi RS i njenim institucijama na dosadašnjoj odličnoj saradnji.
    Na svečanoj akdemiji dodeljene su i Junske nagrade zaslužnim institucijama i pojedincima. Povelju opštine dobio je Razvojni program Evropski PROGRES za intezivnu podršku i implementaciju projekata koji su doprineli sveobuhvatnom razvoju i unapređenju kvaliteta života lokalne zajednice. Još jedna otišla je na adresu nemačke Međunarodne organizacija za međusobnu saradnju (GIZ) za izuzetnu saradnju i realizaciju projekata energetske efikasnosti. Junsku nagradu u vidu pohvale dobio je sveštenik Siniša Nikitović na osnovu dosadašnjeg humanitarnog rada u svojoj parohiji dok je Petar Karadžić ,radnik Društva za dečiju i cerebralnu paralizu, dobio novčanu nagradu i povelju kao čovek koji od vojničkih dana daje nesebičan doprinos unapređenju života osoba sa invaliditetom.
    Povodom proslave Dana opštine, Ivanjicu je posetio i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Berislav Vekić. On je sa predsednikom opštine, Zoranom Lazovićem, obišao izgrađen Dijalizni centar i adaptiranu zgradu Medicine rada u ivanjičkom Domu zdravlja.
  • Zadovoljstvo mi je što sam danas imao priliku da dođem među prijatelje i pre svega im čestitam dan opštine. Raduje me što je Dijalizni centar završen, ostale su još samo neke administrativne stvari koje će, siguran sam, uskoro biti sprovedene. Takođe sam bio prijatno iznenađen rekonstrukcijom zgrade Medicine rada koja će sada biti namenjena specijalističkim službama. Zaista izgleda savremeno. Ministarstvo zdravlja zaista vodi računa o razvoju primarne zdravstvene zaštite, u januaru smo odobrili Ivanjici zapošljavanje dvIL-dan-opstine-vekic Ivanjica proslavila dan opštinea lekara i administrativnog radnika. Obezbedili 3,5 miliona dinara za izradu mokrih čvorova. Čeka nas izmena zakona o zdravstvenoj zaštiti, planiramo da primarno zdravstvenu zaštitu prebacimo na republički nivo što će otvoriti dodatnu mogućnost za nova ulaganja. Moram istaći da je lokalna samouprava, na čelu sa Zoranom Lazovićem, učunila izuzetno mnogo u poslednjih godinu dana. Dosta je sredstava uloženo u primarnu zdravstvenu zaštitu u ovom gradu i kamo sreće da imamo više ovakvih menadžera koji brinu o kvalitetu života svojih sugrađana.-zaključio je Vekić.

    U revijalnom delu programa povod proslave Dana opštine prisutni su imali priliku da vide KUD ’’Doma kulture’’, gradski hor ’’Iva vocalis’’ i koncert Zemunskog kamernog orkestra.Promocija knjige posvećena čuvenoj lekarskoj porodici Spasović, pod nazivom ’’Porodica u belim mantilima’’ planirana je za subotu kada će i škole svojim programom obeležiti Dan opštine.

Izvor: INFOLIGA

О Аутору

Financ