Aktuelnosti

Ivanjica u projektu “Regionalni sistem za prečišćavanje voda“

Predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, direktor JKP ‘’Ivanjica’’, Aleksandar Mitrović i načelnik Odeljenja za urbanizam, Miljko Glavinić, prisustvovali su sastanku povodom početka pripreme projektno-tehničke dokumentacije za projekat Regionalni sistem za prečišćavanje otpadnih voda za Zlatiborski i Moravički okrug koji je na inicijativu Ministarstva za evropske integracije, održati u Užicu.


Predstavnici Ministarstva za evropske integracije, pomoćnik ministra Dušan Čarkić i Aleksandra Radinović su na današnjem sastanku u Užicu predsednike opština, Arilje, Požega, Ivanjica i Kosjerić i gradonačelnicu grada Užica, obavestili da su obezbeđeni uslovi, odnosno neophodna sredstva, za nastavak aktivnosti na pripremi dokumentacije za projekat Regionalnog sistema za prečišćavanje otpadnih voda za Zlatiborski i Moravički okrug.
Kada je reč o ovom projektu, u prethodnom periodu urađena je Prethodna studija opravdanosti za projekat regionalnog prečišćavanja otpadnih voda za lokalne samouprave Užice, Požega, Kosjerić, Arilje i Ivanjica. Analizirane su četiri varijante od decentralizovanog do potpuno centralizovanog sistema. U razmatranje za realizaciju ušle su dve, prva po kojoj bi četiri opštine: Užice, Požega, Ivanjica i Arilje imale centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a Kosjerić svoje lokalno, i druga varijanta, gde bi tri lokalne samouprave: Užice, Požega i Arilje bile priključene na regionalno postrojenje, dok bi u tom slučaju, Ivanjica i Kosjerić imale zasebna postrojenja. Studija izvodljivosti daće konačnu odluku koja varijanta će biti odabrana kao optimalnija.


Vrednost cele investicije rešavanja otpadnih voda u ovih pet lokalnih samouprava je oko 69 miliona evra. Projekat obuhvata proširenje sistema za prikupljanje otpadnih voda u okviru svake od navedenih lokalnih samouprava (sekundarnu mrežu) zatim izgradnju glavnog kolektora do postrojenja i izradu samog postrojenja, bilo da je to lokalno ili regionalno postrojenje.

О Аутору