Vesti

Izvorna pevačka grupa „BELE RADE“ iz Ivanjice promovisala kulturnu baštinu opštine Ivanjica u Jutarnjem programu RTS-a!

Pesmama „Oj oblače nemoj na kopače“ i „Kad zapeva sa Golije vila“, Bele rade u Jutarnjem programu RTS-a predstavile izvorno narodno stvaralaštvo ivanjičkog kraja i na najlepši način prezentovale Ivanjicu. Pored kvalitetne pesme predstavile su se i etno kuhinjom našeg kraja što je posebno oduševilo zaposlene u RTS-u.

Ženska pevačka grupa bele rade osnovana je 10.04.2014. godine . Vođa grupe je Radosava Stevanić, solista Borka Lišanin. Grupa ima 8 članica i pevaju isključivo izvorne pesme svoga kraja i čuvari su srpske tradicije i kulture. Ljubav prema izvornoj pesmi potiče iz mladosti kada su kao devojke čobanice pevale čuvajući svoja stada i na prelima i poselima.  Danas tom istom pesmom prezentuju našu opštinu na brojnim manifestacijama etno karaktera.

Članice su udruženja izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah“ Ivanjica, koje je osnovano i radi pri Domu kulture u Ivanjici. Svojom pesmom opevale su Goliju, Javor, Mučanj i Moravicu na manifestacijama širom Srbije, Republike Srpske, BiH , Crne Gore i šire. Učestvuju na svim manifestacijama koje organizuje Dom kulture Ivanjica i raznim obeležavanjima lokalnih institucija.Gde god su nastupale na najlepši način predstavile su izvorno stvaralaštvo i tradiciju  ivanjičkog kraja i sa svake manifestacije donele veliki broj priznanja i nagrada.

u poslednje tri godine Ivanjici su donele 25 pehara. Ove godine na brojnim takmičenjima osvojile 9 pehara od kojih je samo jedan za drugo a ostalih osam za prva mesta kako za grupno pevanje tako i za solistu. Kako kažu najdraža su im priznanja od kolega iz pevačkih grupa sa kojima imaju izuzetnu saradnju.

О Аутору

Financ