Vesti

Manastir Kovilje uz veliki broj vernika i posetilaca proslavio svoju krsnu slavu!

 Povodom slave manastira u Kovilju, u četvrtak 26.jula posle svečane liturgije i bogosluženja održan je kulturno-umetnički program u organizaciji Doma kulture Ivanjica i Udruženja izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah Ivanjica“ pod pokroviteljstvom opštine Ivanjica. Program je počeo svečanim defileom od manastira do saborišta, himnom o Kovilju a zatim su nastupale najbolje izvorne pevačke grupe, zdravičari i humoristi. Tradicionalni sabor okupio je oko 500 posetilaca, među kojima su bili meštani, gosti iz Beograda iz Humanitarne organizacije “Stara Raška”, gosti iz svih krajeva Srbije, koji podržavaju ovakve manifestacije i daju svoj doprinos očuvanju tradicije, kulturološkog identiteta i izvornog narodnog stvaralaštva.

Pesmama o Kovilju, Goliji i Javoru predstavile su se izvorne pevačke grupe ivanjičkog kraja a gosti sa Zlatibora, iz Rogačice, Čačka i Ljiga izvornim pesmama svoga kraja.

    Smatra se da je manastir Svetog Arhangela Gavrila nastao s kraja 12. i početkom 13. veka, sudeći po ostacima živopisa i predanja. Manastir Kovilje pripada eparhiji Žičkoj srpske pravoslavne crkve.
Tokom svoje burne istorije, manastir Kovilje je zauzimao važno mesto u duhovnom, nacionalnom i političkom životu pravoslavnog naroda Starog Vlaha i bio je mesto gde je osnovana jedna od najstarijih škola u Srbiji. Danas Manastir Kovilje predstavlja značajni duhovni, kulturni i liturgijski centar koji izaziva divljenje.

О Аутору

Financ