Vesti Kultura Turizam

Održan 14.Festival izvorne srpske pesme u Prilikama kod Ivanjice

Ono najlepše što naš narod ima kao bogatu kulturnu tradiciju jeste izvorna srpska pesma po kojoj je Ivanjica prepoznatljiva .

  1. Festival srpske izvorne pesme u Prilikama  okupio je 70 izvornih pevačkih grupa iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i Krajine da pokažu kako se čuva tradicija, izvorno narodno stvaralaštvo i kulturološki identitet Srbije.    Za titulu najboljih takmičilo se 27 ženskih i 43  muške izvorne pevačke grupe.

Nastup  grupa pratio je  i ocenjivao žiri od tri člana, profesor etnomuzikologije Dejan Čekanović, muzički producent Dobrica Andrić i koreograf  Zvezdan Đurić.

Festival je počeo okupljanjem i prijavljivanjem učesnika    u O.Š. “Sreten Lazarević” u Prilikama, dočekom gostiju starim srpskim običajem uz pogaču i so, kafu i rakiju, zatim je usledilo dizanje festivalske zastave, pevanje himne festivala i zajedničko kolo a zatim defile svih učesnika u narodnim nošnjama i sa transparentima do centra Prilika gde je organizovan zajednički ručak za sve učesnike programa uz blagoslov sveštenstva i posnu trpezu  jer 17.avgust spada u dane posta povodom Preobraženja Gospodnjeg.  U 16 časova počeo je takmičarski deo festivala, svečanim nastupom folklornog ansambla Doma kulture Ivanjica a u  revijalnom delu publika je uživala uz zvuke trubačkog orkestra „Slavoljuba Jovanovića“i pevača narodne muzike Halida Muslimovića.

Na 14.festivalu srpske izvorne pesme u Prilikama prvo mesto u ženskoj konkurenciji osvojila grupa „Vojkovčanke“ iz Istočnog Sarajeva sa pesmom „Drino vodo žubora ti tvoga“ a  u muškoj grupa „Jabuka“ iz Prijepolja sa pesmom „Hoćemo li brate zapevati“.

U ženskoj konkurenciji drugo mesto „Udruženje  penzionera treće doba“iz Kosjerića  a treće mesto KUD „Brvenica“ iz Raške. Najbolji ženski solista je Kristina Damnjanović iz etno grupe „Lazarice“ iz Kruševca.

U muškoj konkurenciji drugo mesto pripalo je „Ribnici“ iz Kraljeva a treće mesto grupi „Dragačevski vez“ iz Lučana. Najbolji muški solista je Ranko Vojvodić iz Udruženja građana „Sana“ iz Stare Pazove.

Po oceni vođa grupa najbolja ženska grupa je „Bele rade“ iz Ivanjice a muška „Plavi neveni“ iz Foče.

Posebno raduje što svake godine na festivalu učestvuje sve više  mladih pevačkuh grupa koje neguju ovu vrstu pesme i sve veći broj posetilaca. Četrnaesti  festival u Prilikama kod Ivanjice okupio je oko 700 učesnika programa i 2 000 posetilaca.

Organizatori Festivala su: Mesna zajednica Prilike, Dom kulture Ivanjica, OŠ “Sreten Lzarević” iz  Prilika,  KUD Prilički kiseljak i Turistička organizacija Ivanjica. Generalni pokrovitelji  festivala, Opština Ivanjica a festival podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

О Аутору

Financ