Vesti

Održan 22. Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije na planini Javor

Јуче је планина Јавор била планина младости и лепоте. Звуци двојница, фруле, гусала, окарине, дудука, виолине, дипли и других старих инструмената на Јавору показали су да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију.

     По двадесет други  пут   окупили су се свирачи двојница и старих инструмената Србије да покажу своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво.     Посебно радује учешће младих свирача који похађају школу фруле и двојница и на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије.

     Од укупно  54 такмичара, 23 двојничара и 31-ог  свирача на старим инструментима, пехаре за прво место понели су:  у старијој категорији двојничар Петар Лазић из Бабајића код Љига, одсвиравши песму „ Ој Јелена“ и „Рабаџијско коло“, у млађој категорији на двојницама Сања Милановић из Мионице која има 11 година са песмом „Ој Мораво“ и „Старинским колом“. Пехаре за прво место на старим инструментима понели су: у старијој категоријии гуслар Радомир Андрић из Вишеграда са песмом “Стојан и Љиљана“ а у млађој категорији фрулаш Јовица Вукајловић из Бруса са песмом „Ој ливадо росна трава“  и колом „Јелички вез“. Најбољи двојничар, Петар Лазић, добио је и продужени викенд у хотелу Парк у Ивањици чији је спонзор „Цвеник инвест груп“.

     Друго место у старијој категорији двојничара освојио је Радослав Арсенијевић из Јовановца код Крагујевца а у млађој категорији Теодора Ђорђевић из Краљева. Друго место у старијој категорији старих инструмената освојио  је Радослав Станић из Пљеваља на фрули а у млађој категорији Анастасија Ракићевић из Бруса на фрули.

     Треће место у старијој категорији двојничара освојио Милић Ћајић из Љига а у млађој категорији, Лазар Васиљевић из Краљева. Треће место у старијој категорији старих инструмената, Драго Матијашевић из Никшића на диплама а у млађој, гуслар Милан Ћурчић из Краљева.

     Поред стандардних награда жири је одлучио да додедли награде у виду диплома за аутентичност,  двојничару Милутину Сатарићи  из Г.Милановца  и Теодори Ђорђевић из Краљева на фрули.

     Највећи број такмичара били су млади  из Културно-уметничког удружења „Копаоничка фрула“ из Бруса и школе двојница  и фруле из Краљева.  Поред њих било је такмичара свих узраста из свих крајева Србије.

     У стручном жирију били су: професор етномузикологије Дејан Чекановић,  продуцент Добрица Андрић из Крагујевца и професорка музичке културе Александра Савић из Врњачке Бање.

     У ревијалном делу док је жири оцењивао такмичаре, око хиљаду посетилаца манифестације забављале су изворне певачке групе: Бисери Моравице, Оморика и КУД „Извор Моравице“ из Кушића који су као добри домаћини песмом пожелели добродошлицу на Јавор свим такмичарима и посетиоцима.

     Организатори манифестације: Дом културе Ивањица, Месна заједница Кушићи и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића. Генерални покровитељ  општина Ивањица, а манифестацију финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

 

О Аутору

Financ