Vesti

Održan 22. Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije na planini Javor

Juče je planina Javor bila planina mladosti i lepote. Zvuci dvojnica, frule, gusala, okarine, duduka, violine, dipli i drugih starih instrumenata na Javoru pokazali su da stari instrumenti na kojima su svirali naši preci nisu zaboravljeni, da naš narod čuva kulturno blago i da mladi nastavljaju tradiciju.

     Po dvadeset drugi  put   okupili su se svirači dvojnica i starih instrumenata Srbije da pokažu svoje umeće i kako se čuva tradicija i izvorno narodno stvaralaštvo.     Posebno raduje učešće mladih svirača koji pohađaju školu frule i dvojnica i na najlepši način čuvaju kulturološki identitet Srbije.

     Od ukupno  54 takmičara, 23 dvojničara i 31-og  svirača na starim instrumentima, pehare za prvo mesto poneli su:  u starijoj kategoriji dvojničar Petar Lazić iz Babajića kod Ljiga, odsviravši pesmu „ Oj Jelena“ i „Rabadžijsko kolo“, u mlađoj kategoriji na dvojnicama Sanja Milanović iz Mionice koja ima 11 godina sa pesmom „Oj Moravo“ i „Starinskim kolom“. Pehare za prvo mesto na starim instrumentima poneli su: u starijoj kategorijii guslar Radomir Andrić iz Višegrada sa pesmom “Stojan i Ljiljana“ a u mlađoj kategoriji frulaš Jovica Vukajlović iz Brusa sa pesmom „Oj livado rosna trava“  i kolom „Jelički vez“. Najbolji dvojničar, Petar Lazić, dobio je i produženi vikend u hotelu Park u Ivanjici čiji je sponzor „Cvenik invest grup“.

     Drugo mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio je Radoslav Arsenijević iz Jovanovca kod Kragujevca a u mlađoj kategoriji Teodora Đorđević iz Kraljeva. Drugo mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata osvojio  je Radoslav Stanić iz Pljevalja na fruli a u mlađoj kategoriji Anastasija Rakićević iz Brusa na fruli.

     Treće mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio Milić Ćajić iz Ljiga a u mlađoj kategoriji, Lazar Vasiljević iz Kraljeva. Treće mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata, Drago Matijašević iz Nikšića na diplama a u mlađoj, guslar Milan Ćurčić iz Kraljeva.

     Pored standardnih nagrada žiri je odlučio da dodedli nagrade u vidu diploma za autentičnost,  dvojničaru Milutinu Satarići  iz G.Milanovca  i Teodori Đorđević iz Kraljeva na fruli.

     Najveći broj takmičara bili su mladi  iz Kulturno-umetničkog udruženja „Kopaonička frula“ iz Brusa i škole dvojnica  i frule iz Kraljeva.  Pored njih bilo je takmičara svih uzrasta iz svih krajeva Srbije.

     U stručnom žiriju bili su: profesor etnomuzikologije Dejan Čekanović,  producent Dobrica Andrić iz Kragujevca i profesorka muzičke kulture Aleksandra Savić iz Vrnjačke Banje.

     U revijalnom delu dok je žiri ocenjivao takmičare, oko hiljadu posetilaca manifestacije zabavljale su izvorne pevačke grupe: Biseri Moravice, Omorika i KUD „Izvor Moravice“ iz Kušića koji su kao dobri domaćini pesmom poželeli dobrodošlicu na Javor svim takmičarima i posetiocima.

     Organizatori manifestacije: Dom kulture Ivanjica, Mesna zajednica Kušići i Osnovna škola „Major Ilić“ iz Kušića. Generalni pokrovitelj  opština Ivanjica, a manifestaciju finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

О Аутору

Financ