Kultura

Održan četvrti Vaskršnji Festival u Međurečju „Selu u pohode“

medjurecje 2016

Praznična atmosfera na drugi dan Vaskrsa u Međurečju okupila je ljubitelje narodne pesme i igre. Doček takmičara priređen je u OŠ „Vučić Veličković“ u Međurečju odakle je svečani defile išao do crkve.
Najpre je u prostorijama škole održano takmičenje u kucanju jajima kao i proglšenje za najlepše oslikano jaje gde su sva deca uzela učešće.
U takmičarskom delu izvornog narodnog stvaralaštva nadmetale su se pevačke grupe i folklori. Od 33 pevačke grupe i 5 folklora, žiri u kome su bili etnomuzikolog iz Beograda, Jelena Jovanović, koreograf Miroljub – Miki Velimirović i profesor muzičke kulture Tomica Bradić, za najbolje koji su poneli pehare iz Međurečja proglasili su:
1. Žensku grupu „Biseri Moravice“ iz Ivanjice sa pesmom „Cvetaj ružo al nemoj na bregu“
2. KUD „Petar prvi Karađorđević“ iz Mrkonjić grada iz Republike Srpske koji se predstavio pesmama „Selo moje“,“Oj Krajino“ i “Čobanskim igrama „ i
3. Žensku grupu „Penzioneri treće doba“ iz Kosjerića sa pesmom „Prioni mobo“.
Nagrade u vidu zahvalnica dobili su : Društvo za negovanje tradicionalnog pevanja izvika iz Nove Varoši, guslar Ognjen Andrić iz KUD-a „Zora“ iz Kragujevca, Pevačko društvo „Ljubišnja“ iz Pljevalja i „Raspevane Požežanke“ iz Požege. Za zlatne glase Festivala proglašena je muška grupa „Zanatlije“ iz Užica“ koja je nastupala sa pesmom „Đinđer Maro“.
Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti etnomuzikologije izrazio je zadovoljstvo i divljenje velikim brojem kvalitetnih pevačkih grupa na jednom mestu, naglasivši da je bilo najmanje 10 grupa koje zaslužuju nagradu.
KUD „Đerdan“ kao domaćin Festivala nije učestvovao u takmičarskom delu ali je svojom pesmom i igrom poželeo dobrodošlicu svim posetiocima Festivala. Pored njih organizatori Festivala su i MZ Međurečje i OŠ „Vučić Veličković“ a generalni pokrovitelj SO Ivanjica.

О Аутору

Financ