Kultura

Održana 42. smotra narodnog stvaralaštva „ZVUCI GOLIJE, JAVORA I MUČNJA“

U petak popodne 26.maja,  Ivanjice se orila pesmom, svirkom i igrom. Defile učesnika smotre „Zvuci Golije, Javora  i Mučnja“ nije se održao zbog loših vremenskih uslova ali to nije  pokvarilo raspoloženje ljubitelja izvorne pesme da  uz zvuke dvojnica, harmonike i frule  zapevaju i zaigraju kolo ispred Doma kulture.

Poselo je počelo zajedničkom pesmom  oko 100  učesnika programa „Sa Golije, Mučnja i Javora“, zatim zdravicom  a  program manifestacije bio je bogat izvornom srpskom  pesmom, igrom mladih folkloraca, zvucima frule, dvojnica i gusala, humorom i  smehom koji je ove godine 42. put po redu potvrdio da je Ivanjice prestonica izvorne pesme i da Ivanjičani na najlepši način neguju tradiciju i čuvaju kulturološki identitet svoga kraja i Srbije. Izvorne pevačke grupe iz svih mesnih zajednica opštine Ivanjica predstavile su se publici pesmama našeg kraja koje je publika ispratila burnim aplauzima.

Organizatori smotre su Dom kulture Ivanjice i Udruženje izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah i Ivanjica“ pod pokroviteljstvom opštine Ivanjica.

 

 

О Аутору

Financ