Vesti

Održana Osma Skupština

У наредном периоду биће расписан конкурс за директора ЈКП ’’Комунално’’- Ивањица, па је оформљена и Комисија за спровођење конкурса и достављање предлога за именовање директора. Поверење одборника добили су и предложени чланови општинског Шатаба за ванредне ситуације као и Оперативни план заштите од поплава на водама другог реда за 2017. годину. Усвојен је предлог Савета за кадровска, административна и мандатна питања за доделу Јунске награде.

Скупштинско заседање отворио је председник општине Ивањица, Зоран Лазовић. У обраћању одборницима и грађанима истакао је да је за годину дана обезбедјено инвестиција у вредности од око две милијарде динара, без путне инфраструктуре.

-Мислим да је то велики успех, да не говорим какво смо катастрофално стање затекли у општини. Пред саму седницу стигла је информација да је Министарство привреде одобрило 42.000.000 динара за изградњу дечијег вртића у Црњеву. Такође нам је Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе РС упутила позив за достављање хитног извештаја о процени штете на подручју где је проглашена ванредна ситуација, да би нам обезбедили финансијску помоћ.

 

Општина Ивањица стара се о 170 километара општинских и 1.000 километара некатегорисаних путева. Крећемо са путевима јер нам је то приоритет. У овој години за периодично одржавање путне мреже предвиђено је 24.400.000 динара, а за ургентне интервенције 4.000.000 динара, док је за градске саобраћајнице опредељено 7.000.000 динара. Током априла вршено је чишћење канала и пропуста након зимског периода, већи интезитет падавина у мају и велике количине кише почетком јуна условиле су изливање бујичних потока и водотокова што је оштетило многе путне правце, па је проглашена ванредна ситуација у пет месних заједница. У угроженом подручју на чишћењу путева ангажована је тешка механизација: 2 булдожера, 3 комбинирке и 7 камиона, где је процена дневних трошкова ангажовања поменутих машина око 400.000 динара. Данас ће бити нормализован саобраћај на деоницама према Девићима и Средњој Реци. Радови се настављају наредних дана у Остатији, Придворици, Бруснику, Осоници, Приликама… Интервенисано је предходних дана на више праваца: Дјопићи и Чечина у Девићима, општински пут Брусник – Девићи, Планиница и Ратари у Остатији, општински пут Средња Река – Старо Село као и пут за Луковиће у Глеђици као помоћ у санирању пута ка домаћинству Благомира Луковића коме је у пожару изгорео објекат, како би могао да се допреми материјал. Радови се сутра настављају на путу Саставци – Вучак, делу пута за Доловиће у Месној заједници Опаљеник због изградње моста на реци Грабовици. Наредне недеље биће поправљене следеће деонице: Бошковићи и Дуканци у Осоници, Шаманица – Маричићи у Међуречју, Радаљево и Стојићи у Приликама, Анатема, Маскова, Јагодница и Међа Мала у Брезови. По завршетку ових радова издаваће се налози у складу са приоритетима пред предстојећу бербу малина.

Асфалтирање

–Због пренетих уговора из 2015. и 2016. године који нису испоштовани, а чија је вредности 59.900.000 динара, одлучили смо да неће бити нових радова до јуна док се сви путни правци где су људи учествовали и партиципирали динар на два, не заврше. Поред читавог сплета ванредних околности, до сада смо успели да урадимо асфалтирање пута у Радаљеву – деоница Тошовићи у дужини 1.140 метара, три крака у Јесеништу од 60 до 80 метара, деонице Буковица – Мала од 300 метара и деонице у Буткову дужине 1.000 метара. Наредних дана асфалтираће се деонице Церова – Николићи и улице у насељу Сточни пијац.

Паралелно са овим радовима стартовало се и са одржавањем градских саобраћајница, где је у току санација ударних рупа, подизање оштећених шахт поклопаца и сливника, уз обележавање хоризонталне сигнализације.

Тема о којој се тако лицемерно и неистинито прича, а то је обнова и изградња некатегорисаних путева у сарадњи са војском РС, дужан сам да информишем људе какво је стварно стање. Пре три дана нашу општину посетио је изасланик начелника Генералштаба и са нашом комисијом обишао терен. Поднесак смо направили пре два месеца Министарству одбране РС који су исказали безусловну жељу да се укључе у реализацију пројекта на основу ког би требало радити некатегорисане путеве. Њихова укупна дужина је 1.200 километара. . Добили смо званичан допис министарства који је прослеђен војсци РС, након сагледавања терена, да смо у претходна три месеца урадили комплетне предрадње за почетак предвиђених послова. Рећи ћу само податак да на лагеру имамо преко 5.000 кубика млевеног камена-агрегата, комплетан план реализације путних праваца, закључили смо споразум са ЈП „Србијашуме” о коришћењу позајмишта и обезбедили буџетом новчана средства за гориво и рад од укупно 20 милиона динара. Такође је обезбеђен смештај за јединице које ће сигурно доћи овде, као што је и обећано.

Јуче смо били на састанку са највишим званичницима Министрства одбране, договор је постигнут а уторак нас очекује званичан став и потписивање уговора. Сва позајмишта са којих се користи материјал су наменска и близу путних праваца које радимо, али уколико буде потребна испомоћ у смислу механизације, локална самоуправа је спремна да то обезбеди. Колико ће путне мреже бити урађено у овој години знаћемо након договора и самог потписивања уговора, али је извесно да се радови настављају и у 2018. години.

На основу уговора између општине Ивањица и предузећа из Чачка које је инвеститор три мини-хидроелектране у Девићима, инвеститор ће обавити санацију путева на деоницама, Равна ливада – Тењовићи – Пауновићи – Остатија, деонице пута од засеока Водице до центра Брусника, санацију пута Брусник – Белчевићи – Луковићи – Грачки крст и санацију пута Саставци – Брусник – Старо Село. Све укупно биће урађено 32 километра путева.

Атарски путеви

-Конкурс је у току, стручне службе су одрадиле техничку документацију и конкурисано је за уређење следећих деоница: Анатема – Вујаши у Брезови, Јавор – Смиљевац у Ковиљу, Турски гроб – Мишовићи у Кушићима, Каплановићи – Поледице – Саставци у Братљеву, Глеђица – Луковићи – Симићевићи – Милутиновићи и Јасеновићи такође у Братљеву, Саставци – Вучак – Јекићи у Ерчегама, Солдати – Ајдачићи – Лауши у Лиси, Шулубуре – Пандуревићи – Костићи у Лиси, Ивањица – Поповићи – Аврамовићи у Ивањици, Баре – Приличко поље у Приликама. Укупна вредност инвестиције је 14.000.000 динара, од чега ресорно министарство учествује са 70% а општина са 30%.

Министарство пољопривреде одобриће нам додатна средства за атарске путеве. Хоћу да истакнем да се много ради јер и сами знате да вам нико неће дати новац на лепе очи, за све постоје пројекти и улажемо максималан напор да са бројем запослених, који је упола мањи од предвиђеног, све завршимо. Мислим да је напредак веома видан за свакога ко жели искрено да сагледа ситуацију.

Пут Придворица- Девићи

Предузећу „Коридори Србије” упућен је захтев и прослеђена техничка документација за реконструкцију пута Придворица – Девићи. Обзиром да већ две године стоји пројекат у Министарству градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, пре пар дана однет је пројекат код директора Коридора Србије, господина Зорана Бабића, како бисмо покушали да урадимо прекатегоризацију овог путног правца да убудуће он има статус државног пута, другог Б реда. Вредност инвестиције пута Придворица – Девићи који је од стратешког значаја је 286 милиона динара.

Од Канцеларије за управљање јавним улагањима РС добили смо средства за 11 мостова, а 4 су већ завршена.

Преко 600.000 евра уложено је у Дом здравља Ивањица. Магистрални цевовод се ради на деоници Црњевачки мост – Лучка река у вредности 174.000 евра.

Што се тиче Голије, План детаљне регулације је завршен и за ову годину Влада ће донети закључак којим би требало да се одобри 3 милиона евра за прве инвестиције. Ради се о изградњи приступних деоница путева Одвраћеница – Врхови и Радуловац, приступна станица и велики паркинг простор .

Пољопривреда

Формирањем Одељења за пољопривреду, преузели смо и обавили низ активности. Сами знамо да се у Ивањицу од малина слије 27 милиона евра у сезони. Нажалост време нам није ишло на руку, урадили смо прелиминарну процену штете и она је око 52 одсто. Добар део људи у овом крају живи од малине и обавеза је наша да им помогнемо. Имали смо неколико састанака са министром Браниславом Недимовићем, коме смо предочили да смо набавили противградне ракете, али нисмо мишљења да су оне сигурна заштита за пољопривреднике. Разговарано је о субвенцијама за бетонске стубове и противградне мреже што ћемо форсирати и у будуће. Хемијски препарати и вештачко ђубриво требало би да се као субвенција испоруче људима који су претрпели штету, ради се и у правцу обезбедјивања субвенција за системе за наводњавање. 121 лице поднело је захтеве за субвенције у набавци трактора и обећали су нам да ће се максимално потрудити све да испоштују. Радиће се и на едукацији произвођача око осигурања и садног материјала.

Трудили смо се да обезбедимо што више инвестиција и даље ћемо радити на томе. Прилив новца за ових годину дана је практично вредан као два општинска буџета за 2017. годину. -закључио је своје обраћање председник општине Ивањица, Зоран Лазовић.

ГАСИФИКАЦИЈА

У оквиру тачке дневног реда која је подразумевала програм гасификације општине Ивањица и избор стратешког партнера, помоћник председника, Александар Радоњић, истакао је важност овог пројекта за становништво и животну средину, напомињући да је у студиозном програму припрема гасификације од почетка учествовало Одељење за урбанизам и комунално стамбене делатности, на челу са Миљком Главинићем, и Канцеларија за локални економски развој, инвестиције и градјевинске послове.

Одборницима се обратио,Александар Вучић, представник предузећа ‘’Србија гас’’ који је појаснио цене прикључења домаћинстава на мрежу гасовода.

Пре свега бих желео да кажем да је након 12 година застоја у процесу гасификације Ивањице, захваљујући актуелном председнику општине, господину Лазовићу, постигнут договор са тадашњим премијером и овај пројекат, од стратешког значаја за град, биће спроведен. Када је реч о ценама, прикључење у току изградње мреже је 92 хиљаде динара, што подразумева грејање стамбеног простора до 250 квадрата. Прикључење таквог објекта након изградње гасоводне мреже је око 113 хиљада динара. Грејање објета до 400 квадрата, прикљчак је 102 хиљаде у току изградње мреже а након тога 125 хиљада. Планирано је око 1 000 прикључака које ми такорећи предфинансирамо, што значи, да када пролазимо кроз вашу улици уколико желите да се прикључите на гас, јавите се, потпишете уговор и ми вам изведемо прикључак. У том тренутку не морате ништа да платите, тек када желите да почнете са коришћењем гаса, плаћате. На овај начин искористили сте прилику да уђете у категорију цене прикључка у фази изградње. Све цене су са ПДВ-ом.-рекао је Вучић.

До краја седнице одборници су именовали и нови Надзорни одбор у ЈКП ‘’Комунално’’ који чине: председник, дипл. економиста Добривоје Аврамовић , члан одбора дипл. економиста, Зоран Златић и из редова запослених Небојша Луковић, дипл. инжењер пољоприведе. Усвојен је статут и извештај о раду ове и установе ‘’Дом културе’’ Ивањица. Измењена је одлука о Месним заједницама на територији општине Ивањица а најављени су и избори у МЗ Луке, због откривених неправилности у раду. Такође су именовани поједини, нови чланови Школских одбора у Техничкој школи Ивањица, ОШ ‘’Милинко Кушић’’,ОШ ‘’Милан Вучићевић-Зверац’’- Братљево и ОШ’’Светозар Марковић’’-Ковиље.

 

О Аутору

Financ