Aktuelnosti Vesti

Potpisan ugovor koji garantuje isplatu povećanja plata u Proleteru

U ivanjičkoj fabrici čarapa Proleter, u prisustvu visokih zvaničnika iz Vlade, predstavnika lokalne samouprave i Nemačko-srpske privredne komore, vlasnika ovog preduzeća Rajnera Baumbaha i predstavnika Sindikata, potpisan je aneks  kolektivnog ugovora u kome stoji povećanje zarada za 600  zaposlenih, u proseku  dvadeset odsto, poboljšanje položaja i uslova rada, nabavka HTZ opreme, sređivanje toaleta i sl…

Kako su naveli prisutni, očekivanja su da u toku 2017. godine svi problemi koje je Sindikat izneo u ime zaposlenih, budu rešeni, a sa druge strane da ovaj vid motivacije radnika uslovi  povećanje produktivnosti kao dugoročni cilj poslovanja ivanjičke čarapare od koje neposredno egzistira preko  2000 ljudi.

  • Godinama smo pokušavali da organizujemo sastanak sa vlasnicima fabrike i čelnim ljudima kako bismo u obostranom interesu rešili probleme i povećali produktivnost. To je bilo nemoguće sa prethodnim menadžmentom Proletera, pa je ovo za nas značajan pomak u smislu same sradnje. Nećemo se osvrtati unazad, suština je da smo našli zajedničko rešenje po kome će biti zadovoljan i radnik i poslodavac.-kaže predsednik Sindikalne organizacije Proleter, Dragoljub Damljanović.

Vlasnik Proletera, Rajner Baumbah, istakao je zadovoljstvo što su potpisivanjem ovog ugovora ispunjena ranije data obećanja.

  • Kao što sam najavio pre četiri nedelje ovim počinje nova era za zaposlene u Proleteru. Sa predsednikom Vlade i ambasadorom Nemačke i predstavnicima lokalne samouprave Ivanjica, imali smo jutros veoma konstruktivne razgovore iza kojih je usledila puna podrška razvoju fabrike i upošljavanju ljudi, u pogledu budućeg snabdevanja gasom ovog prostora. Takodje su obećali da će u skladu sa mogućnostima podržati ovu regiju i u razvoju same infrastrukture.-saopštio je Baumbah.

    Rajner Baumbah

    Jorg  Heskens, savetnik predsednika Vlade RS,  pozvao radnike i vlasnike da poštuju dogovor koji će ih odvesti zajedno u svetliju budnućnost. Istakao je i podršku Vlade RS koja će pomoći da gas što pre stigne u Ivanjicu.

    Prvi čovek ivanjičke optine, Zoran Lazović, obećao je punu podršku ne samo Proleteru već svim projektima koji imaju razvojni karakter.

Predsednik Zoran Lazović

Jutros smo imali veoma konstruktivan sastanak u kabinetu premijera Aleksandra Vučića gde smo dobili garancije, da će doći do  gasifikacije Ivanjice krajem  2018. godine. Vrednost ovog projekta je 5, 5 miliona evra što je  za naš grad ogromna investicija od višestrukog značaja.  Takođe želim da istaknem odličnu saradnju koju imamo sa gospodinom Baumahom, i nemački investitori su uvek dobrodošli u naš grad. Potrudićemo se da dovedemo još investitora sa krajnim ciljem što manje stope nezaposlenosti u Ivanjici.-rekao je Lazović.

Pomoćnik predsednika Nenad Glavinić

Obzirom da se plate zaposlenima u Proleteru povećavaju 20 do 25 odsto, doći će do povećanja sredstava koja se slivaju u budžet opštine preko poreza na plate. Trenutna sredstva su oko 21 milion a samim povećanjem plata odraziće se na priliv u budžetu od 4,2 miliona. Da pojasnimo to je jedno sportsko igralište godišnje, nova ulica ili recimo zamena krovova na Domu zdravlja.-zaključio je Glavinić.

Izvor: InfoLiga

О Аутору

Financ