Vesti

Prilike Preobraženje 2018

PREOBRAŽENJE PRILIKE 2018

 Poštovani čuvari narodnog blaga, zadovoljstvo nam je pozvati vas na  16. Festival srpske izvorne pesme u petak 17.avgusta, i na Festival dečijeg folklora „Svetlost na brežuljku“ u subotu 18.avgusta, koji se tradicionalno svake godine održavaju u Prilikama, sa ciljem očuvanja tradicije, izvornog narodnog stvaralaštva  i kulturološkog identita Srbije.

     Festivali su  takmičarskog karaktera  i pevačke grupe nadmetaće  se za prvo, drugo i treće mesto u konkurenciji muških i konkurenciji ženskih grupa, pored toga žiri proglašava i najbolje soliste u kategoriji muških i ženskih grupa, folklorni ansambli se takođe nadmeću za prvo, drugo i treće mesto  i najbolji orkestar.

     Na Festivalu izvorne srpske pesme pravo učešća imaju izvorne pevačke grupe iz Srbije kao i dijaspore gde se gaji i peva srpska izvorna pesma, grupe moraju nastupati u nošnji iz kraja iz koga dolaze, svaka grupa u takmičarskoj konkurenciji peva samo jednu pesmu koja se izvodi bez muzičke pratnje i može trajati najduže tri minuta, grupa može brojati najmanje 4 a najviše 9 članova. Nastup pevačkih grupa ocenjuje žiri od tri člana koji formira Organizacioni odbor Festivala.

      Prijem grupa od 11-13  časova u OŠ „Sreten Lazarević“ u Prilikama, zatim sledi izvlačenje rednih brojeva po kojima će grupe nastupati, dizanje zastave uz himnu “Šta to radiš Maro“, zajedničko kolo, svečani defile, zajednički ručak i početak programa u 16 časova. Učesnici programa moraju imati narodnu nošnju a poželjno je da ponesu i obeležje KUD-a (natpis, zastava).

     Gosti Festivala izvorne srpske pesme su Nada Topčagić i trubački orkestar Veljka Ostojića.

     Prijem dečjih folklornih ansambala je u subotu od 12 časova u OŠ „Sreten Lazarević“ u Prilikama, svečani defile od 16-16:30 a početak programa u 17 časova. Gosti festivala su su KUD „Srma“ iz Kumanova.

                               U nedelju 19.avgusta, tradicionalni narodni sabor!

Organizatori manifestacije su: MZ Prilike, KUD „Prilički Kiseljak“, OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike, Dom kulture Ivanjica i Turistička organizacija Ivanjica. Generalni pokrovitelj, Opština Ivanjica a manifestaciju podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

О Аутору

Financ