Vesti

Radionica “Putuj svetom, a ne netom“ – FORCA, KZM IVANJICA

U organizaciji Foruma civilne akcije Forca iz Požege i uz partnerstvo Kancelarije za mlade opštine Ivanjica, (04-06).10. 2019. u Hotelu Park u Ivanjici realizovana je radionica „Putuj svetom a ne netom“ na kojoj su prisustvovali mladi srednjoškolci iz Ivanjice, Čajetine, Priboja, Lučana i Požege.  Projektat, u okviru kojeg je organizovana radionica, se održava treću godinu za redom a podržan je od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Ovom prilikom mladi su mogli da se informišu o programima Evropske unije ( Erazmus plus, EVS ) na kojima mogu ravnopravno učestvovati sa svojim vršnjacima iz razvijenih zemalja. 
Projekat ima za cilj stvaranje lokalnih strategija i okvira za kokretnu finansijsku i sistemsku podršku za mobilnost mladih. Mladi su upoznati sa omladinskim razmenama koje omogućavaju mladima od 13 do 30 godina iz najmanje dve različite zemlje da se susretnu i žive zajedno od 5 do 21 dan kroz edukacije, razmene iskustava i realizaciju različitih aktivnosti. 
Učesnici su, takođe, prepoznali kao jedan od benefita uključivanja u ovakve programe kulturu i tradiciju mesta iz kojih dolaze a koji mogu privući mlade iz drugih zemalja da prepoznaju Srbiju kao jednu od destincija koju treba posetiti. Otvoreno je dosta tema i kroz konkretne primere su učesnici mogli da se informisu o temi ovog projekta, seminara.  Mladi učesnici radionice, seminara su u toku pomenutih aktivnosti posetili prostorije Kancelarije i Kluba za mlade opštine Ivanjica i upoznati su sa radom i aktivnostima u prethodnom periodu.  Predloženi su različiti primeri, na kojima će se raditi u narednom periodu. Kao deo projekta u svim navedenim opštinama mladi će uz pomoć Kancelarija za mlade i udruženja organizovati javne akcije u cilju promocije programa Evropske unije za razmene mladih ( Erazmus plus, EVS ) i na taj način svoje vršnjake upoznati sa pomenutim programima.  
Javnost o navedenim akcijma će biti blagovremeno upoznata.

О Аутору

Financ