Vesti

Svetski dan Crvenog krsta -“Svuda za svakog“

Crveni_krst_logo.fw

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2016. godini, biće obeleženi temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je

“ Everywhere for everyone” – “Svuda za svakog”.

Tema obeležavanja „Nedelje Crvenog krsta“ u 2016. godini sadrži sledeći koncept:
Svuda u sveta, Crveni krst postoji za svakoga, a uz principe neutralnosti i nepristrasnosti daje nadu i podršku, delujući kao snaga za pozitivne promene u lokalnim zajednicama kada je najpotrebnije.
Crveni krst/Crveni polumesec je prisutan svuda, pruža pomoć najugroženijim u svim situacijama-od velikih katastrofa, u konfliktnim situacijama, u udaljinim i teško dostupnim mestima gde ne deluju druge humanitarne organizacije

Povodom obeležavanja Nedelje Crvenog krsta u periodu od 8 – 15 maja Crveni krst Ivanjica realizovaće niz aktivnosti:

8. maja na Svetski dan Crvenog krsta volonteri naše organizacije zajedno sa volonterima i korisnicima iz Dnevnog centra „Sunce“ učestvovaće na centralnoj manifestaciji predstavljanja programa Crvenog krsta na kojoj će Crveni krst Ivanjica prezentovati aktivnosti u okviru realizacije Projekta „Zajednički program za inkluziju romske i marginalizovane dece – Pomoć deci i mladim osobama sa invaliditetom“. Centralna manifestacije se održava na Trgu Republike u Beogradu.

Pored ove aktivnosti na štandu u centru grada Volonteri Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Ivanjica postaviće štand na kome će biti prezentovane aktivnosti Crvenog krsta u okviru misije Pokreta, na kome će svi naši sugrađani moći da dobiju informacije o radu naše organizacije i zalaganju za primenjivanje principa Crvenog krsta kao osnove za promovisanje humanih vrednosti našeg društva.

11. maja povodom Nacionalnog dana Dobrovoljnih davaoca krvi Crveni krst Ivanjica organizovaće dodelu priznanja za naše višestruke davaoce, naistaknutije humaniste našeg društva, koji su do sada krv dali 35, 50, 75 i 100 puta

12. maja biće biće održano i svečano uručenje zahvalnica za učenike osnovnih i srednjih škola koji su osvojili jednu od nagrada na tradicionalnom konkursu „Krv život znači“2016. godine.

12. i 13. maja edukovani volonteri Crvenom krsta realizovaće radionice na Programu „Promocija humanih vrednosti“ u Osnovnim školama „Milinko Kušić“ i „Kirilo i Savić“, a same teme na koje se ovaj program odnosi su Tolerancija, Kulturni identitet i poštovanje različitosti, Nenasilno rešavanje konflikata, Diskriminacija i stigmatizacija, Rodna ravnopravnost i Nasilje putem elektronskih medija. Ovaj program Crveni krst Ivanjica realizuje od 2007 godine i njime su obuhvaćeni učenici četvrtog razreda.

Posebna pažnja tokom čitave nedelje biće posvećena obilasku terena i raspodeli prehrambenih i higijenskih paketa za korisnike pomoći Crvenog krsta u stanju socijalne potrebe.

13. maja u sali Skupštine opštine Ivanjica biće realizovan tradicionalni „Kviz znanja o Crvenom krstu“ na kome učestvuje 16 ekipa iz sedam osnovnih škola sa teritorije naše opštine, učenika petog razreda.