Vesti

Treći  sabor  „Svete trojice“ u Pridvorici okupio brojne pevačke grupe i čuvare tradicije!

U organizaciji izvorne pevačke grupe „Klekovički žubor“, Mesne zajednice Pridvorica, Doma kulture Ivanjica i Udruženja izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah“ a pod pokroviteljstvom opštine Ivanjica u Pridvorici je juče održan treći sabor „Svete Trojice“.

Pridvorica se juče orila od izvorne srpske pesme i zvuka dvojnica i  frule, a njeni meštani i posetioci iz okolnih mesta uživali su u nastupu instrumentalista, humorista, zdravičara i 23  izvorne pevačke grupe iz Ivanjice, Užica, Čačka, Kraljeva, Raške i Bajine Bašte,  koje su još jednom pokazale kako se čuvaju tradicionalne vrednosti  na ovim prostorima i kulturološki identitet našeg kraja.

Posle bogosluženja u manastiru Preobraženja gospodnjeg  koji je nastao u 12.veku kada i manastir Studenica,  saboraši su uživali  u bogatom kulturno-umetnučkom programu. Kao dobri domaćini izvorna grupa „Klekovički žubor“ pesmom o Pridvorici poželela je dobrodošlicu svim posetiocima manifestacije.

 

Sa željom da ova manifestacija postane tradicionalna i da se svake godine na Treće Trojice okupljamo u Pridvorici napustismo ovo malo mesto bogato prirodnim lepotama  i kulturnim spomenikom iz doba Nemanjića.

О Аутору

Financ