Vazdušna banja

Izvanredni prirodni i klimatski uslovi, pružili su mogućnost da se Ivanjica još davne 1938. godine počne organizovano baviti turizmom.

Dugogodišnja nepravda u zapostavljanju ogromnih turističkih potencijala ovog područja ispravljena je 1978. godine, kada je na inicijativu Instituta za hematologiju i hematološke sekcije Srpskog Lekarskog Društva, osnovan Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju „Ivanjica“.

Na osnovu dugogodišnjih ispitivanja uticaja podneblja na zdravlje ljudi, i posle iscrpnog elaborata, usledila je 25. januara 2000. godine, Uredba Vlade Republike Srbije o proglašenju Ivanjice za prvu vazdušnu banju u Srbiji.

Banja Ivanjica se nalazi na srednjoj nadmorskoj visini od 468 metara, koja se smatra optimalnom, kako za zdrave tako i za većinu osoba sa različitim bolestima. Prostor banje obuhvata 2.156,5 hektara, od čega 7 hektara pripada Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju “Ivanjica”.

Vazduh i voda su izrazito čisti, a industrijski objekti po strukturi ne utiču bitno na životnu sredinu, niti remete prirodne pogodnosti ovog područja. Osnovni lekoviti faktor je vazduh, odnosno skup karakterističnih klimatskih faktora.

Dosadašnja ispitivanja nedvosmisleno su pokazala da je ovo područje izrazito povoljno za lečenje i rehabilitaciju malokrvnosti, plućnih oboljenja, alergija i neuroloških oboljenja…