Vesti

Veče Palestine u Ivanjici!

Veče Palestine u Ivanjici!

Sreda 18.decembar u 18 časova
Dom kulture – Plava sala

 Kroz projekat “Dani Palestine” u Srbiji, koji je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, stanovnici osam gradova Srbije imaće priliku da upoznaju i približe deo kulturnog stvaralaštva palestinskog naroda. Osam programa biće izvedeno u osam gradova Srbije poslednjih dana 2019. godine. 
  Prigodnim kulturno umetničkim programom, pričom o očuvanju kulturnog nasleđa i Svetoj zemlji Palestini, kao i propratnim radionicama za izradu nakita, tradicionalne palestinske narodne nošnje i pripremanje specijaliteta specifične palestinske kuhinje gradimo most koji povezuje palestinski i srpski narod. Grupa umetnika iz Palestine predstaviće se srpskom narodu u Beogradu, Kragujevcu, Aranđelovcu, Topoli, Rekovcu, Vrnjačkoj Banji, Ivanjici i Novom Pazaru. Kroz različite umetničke prikaze, predstavlja se slika različitosti i raznolikosti Palestine.
  Program će početi uvodnim izlaganjem konzula Palestine u Srbiji, Talala Elzika, a potom sledi priča o istoriji, kulturi, tradiciji i očuvanju bogatog kulturnog nasleđa palestinskog naroda. Usledilo bi prikazivanje dokumentarnih filmova o arheološkom nalazištu najstarijeg grada na svetu, Jerihona o očuvanju bogatog kulturnog nasleđa palestinskog naroda. Deo projekta su i putujuće postavke izložbe fotografija čiji su autori najpoznatiji fotografi Palestine . Biće to putujuća kulturno istorijska učionica u kojoj ćemo kombinovati tradiciju i savremeno stvaralaštvo, kroz upoznavanje jezika, običaja, kulture, istorije i filozofije života. U programu će učestvovati i beduin koji će govoriti o beduinskom načinu života.
 Na prigodnim programima u devet gradova nastupili bi članovi folklornog ansambla Palestie, studenti koji trenutno studiraju u Srbiji i dvojica instrumentalista iz Palestine koji izvode tradicionalnu palestinsku muziku. Reč je dvojici mladića koji sviraju po 7 instrumenata. Predviđeno je prikazivanje filma o očuvanju bogatog kulturnog nasleđa palestinskog naroda. Tribina, filmske projekcije i kulturni program trajali bi ukupno oko 90 minuta. Kroz degustaciju tradicionalne palestinske hrane biće prikazana i kultura ishrane ovog, po mnogo čemu nama sličnog i bliskog naroda.
  Kragujevac je prvi grad u kome će program biti održan. Putujući karavan nastavlja put kroz Srbiju. Naći će se u Topoli, Aranđelovcu, Rekovcu, Vrnjačkoj Banji, Beogradu, a u sredu 18.decembra i kod nas u Ivanjici. 
  Program će trajati do 90min.Ulaz na sve programe besplatan!
 

Program:
Uvodna reč i najava zvaničnika koji će biti prisutni i obratiti se gostima

 • Istorija, tradicija i kulturno nasleđe Palestine (ukratko)
 • projekcija kratkog filma o Palestini (10 min)
 • Muzički program u izvođenju muzičke grupe iz, Palestine ( dve muzičke numere)
 • Palestinski beduin i život iobičaji beduina u Palestini
 • Folknorna grupa
 • Čitanje poezije Mahmud Dervisa
 • izložba fotografija, umetničkih predmeta i narodnih nošnji
 • muzička grupa ( dve numere)
 • radionice za izradu nakita, umetničkih predmeta i narodnih nošnji
 • odjava

О Аутору

Financ