Vesti

Zaštitimo decu u saobraćaju

Crveni krst Ivanjica u saradnji sa Policijskom stanicom Ivanjica, Lokalnom samoupravom i Agencijom za bezbednost u saobraćaju, započeo realizaciju tradicionalne akciju „Zaštitimo decu u saobraćaju“. Akcija se tradicionalno svake godine sprovodi u septembru u svima školama na teritoriji opštine Ivanjica. Njome su obuhvaćeni učenici prvog razreda osnovnih škola, kojima se prikazuje film o bezbednosti dece u saobraćaju i deli promotivni materijal sa pravilima ponašanja u saobraćaju i smernicama na koji način treba da se ponašaju na putu od kuće do škole. Ovom akcijom biće obuhvaćeno preko trista dece.

ck-srbije

U uzrastu kad se osamostaljuju kao pešaci, vozači rolera, bicikala, mopeda i sanki, bez pratnje odraslih, deca predstavljaju najugroženije učesnike saobraćaja.
Sistematičan rad na njihovom saobraćajnom vaspitavanju, uz učešće roditelja, škole, lokalnih vlasti, kao i nacionalnih kampanja usmerenih na njihovu bezbednost, od vitalnog su značaja u smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima su oni akteri
Koliko god da o našim mališanima i tinejdžerima svakodnevno brinemo vodeći računa šta će pojesti i obući, gde ćemo ih voditi na letovanje i zimovanje i u koju školu ih upisati, toliko se čini da je saobraćajni aspekt njihovog obrazovanja i bezbednosti zanemaren, posebno u urbanom okruženju. Bezbroj puta smo čuli onu čuvenu rečenicu svojih roditelja koju i mi interpretiramo upućujući je svojoj deci – Pazi preko ulice! Ali, šta to zapravo znači i kako dete da se ponaša kao učesnik u saobraćaju, a da pri tom saobraćaj ne doživljava kao neprijatelja koga se treba bojati?
S obzirom na to da deca mlađa od 12 godina nedovoljno dobro procenjuju udaljenost automobila i vreme koje im je potrebno da pređu ulicu, a uz to su im pažnja i periferni vid slabiji nego kod odraslih, i kako ne mogu uvek tačno da odrede pravac iz kojeg dolazi zvuk, potrebna im je pomoć odraslih učesnika u saobraćaju, kao i znanje o elementarnim pravilima ponašanja koje će njihovo kretanje učiniti bezbednim i dati im osećaj sigurnosti.
Cilj ove akcije je podizanje svesti učenika koji su veoma često na putu od kuće do škole žrtve saobraćajnih nesreća.

predavanja

О Аутору

Financ