Вести

Акција добровољног давања крви 22. 08. 2018. године од 9 ч до 16 ч -Техничка школа Ивањица

Поштовани суграђани,

Позивамо Вас на акцију добровољног давања крви, која ће се одржати 22. 08. 2018. године од 9 ч до 16 ч у техничкој школи. Потребе за крвљу су свакодневне. Оптималне резерве крви су 4% на број становника, да би крв у сваком моменту чекала пацијента.

У току је примена новог Закона о трансфузиолошкој делатности који је донет 5. маја прошле године и ово је година прилагођавања и постепеног преласка на нови закон.

Новим законом је предвиђено постепено укидање породичног наменског давалаштва. Крв ће се искључиво прикупљати на организованим акцијама које реализују Овлашћена трансвузиолошка служба И Црвени крст.

У том циљу ће се организовати већи број акција , како би се грађанима пружила могућност чешћих термина да у свом месту дају крв.

Термини одржавања акција до краја година:

27. септембар

24. октобар

27. новембар

26. децембар

Молимо све грађане који су и до сада били одговорни и давали крв да се одазову позивима Црвеног крста и дају крв. Такође и све оне који до сада нису давали крв, да дођу обаве бесплатан лекарски преглед и по одобрењу лекара дају крв сви учествујемо у обезбеђивању довољних количина крви за пацијенте у болницама: грађани, који имају између 18 и 65 година који дају крв на акцијама које организује црвени крст, овлашћена трансфузиолошка служба која прикупља, тестира и припрема крв за примену код пацијената којима је потребна ради терапије, лечења или излечења. Неоходно је да овај круг несметано континуирано функционише, јер свако одступање у овој одговорној области може угрозити нечији живот. Свако од нас познаје или некога коме је потребна крв или коме је крв спасила живот. Неки од нас су даваоци крви а део грађана је већ био међу примаоцима крви или компонената крви. Искључиво од учешћа грађана на организованим акцијама добровољног давања крви зависиће довољне резерве крви за све пацијенте . Молимо све грађане да се одазову позивима на акције добровољног давања крви, да бисмо били солидарни једни према другима и да има резерви крви за све којима је то потребно. Крв је једини лек који нема алтернативу. „све нас повезује крв”. “подели живот, дај крв”. „твоја крв ми је спасила живот“.

О Аутору

Financ