Вести

Четири куће за породице избеглих

У оквиру пројекта помоћи у решавању стамбених потреба избеглица на територији општине Ивањица, данас су потписани уговори са четири породице које су добиле сеоске куће са окућницом и градјевински материјал за потребе адаптације.

Власници стамбених објеката постали су, Биљана Стевановић, Драшко Летић, Анђелија Вујовић и Нада Бодловић на чије уговоре је потпис ставио заменик председника општине Ивањица и председник комисије, Момчило Митровић.

Надам се да ће добијањем ових кућа за све вас почети један лепши, стабилнији и успешнији животни период. Ми смо се максимално трудили да уклопимо све до најситнијих детаља да бисте били задовољни. Захтевало је доста труда, ангажовања и папирологије, али је најважније да је реализација успешна. –рекао је Митровић

Биљана Стевановић након двадесет година становања у колективном избегличком центру напокон добија кључ од сопствене куће. Не скрива задовољство.

У данашње време добити кућу, то је стварно велика срећа. Хвала свима који су нам помогли, не могу да опишем колико сам радосна. Када имате кров над главом све је некако лакше, надам се да ћу наћи посао и да ће нам будућност бити успешнија и лепша.

Несебичан допринос реализацији пројекта дао је дипл. правник и члан комисије, Владислав Ивковић, који је за наш портал најавио нове донације за избегла и расељена лица на територији ивањичке општине.

У припреми су још четири пројекта за које ће јавни позиви вероватно бити расписани крајем септембра. Реч је о куповини шест пакета грађевинског материала за адаптацију кућа у износу од по 550 000 динара за избегла лица, док је за интерно расељена лица у плану куповина једне сеоске куће, два пакета грађевинске помоћи, плус пакет помоћи у смислу економског оснаживања за два домаћинства.-рекао је Ивковић.

Куповина сеоских кућа са окућницом је регионални пројекат који спроводи Комесаријат за избегла и расељена лица Републике Србије уз помоћ међународне заједнице, УНХЦР-а, ОЕБС-а, Европске комисије и Савета Европе. Вредност донације у ивањичкој општини је 5 620 000,00 динара од чега је за куповину сеоских кућа са окућницом појединачно издвојено по 1.170.000,00 динара и за доделу пакета помоћи (грађевински материјал и опрема у циљу побољшања услова живота) 184.000,00 динара, по породичном домаћинству.

О Аутору

Financ