Вести

КУД Моравица успешан на фестивалу у Турској

На међународном Фестивалу фоклора (Интернатионал фолк фестивал Бурханyе), одржаном у Турској од 27. априла до 2. маја, чланови КУД-а „Моравица“ из Ивањице остварили су велики успех и као прави амбасадори културе достојно репрезентовали народно културно благо. Кроз игру и песму, на најбољи начин су представили свој град, земљу, њену традицију и културу, обишли Саримсакли, Измир, Кушадаси и Истанбул и у Србију се вратили са четири пехара.

  • Освојили смо треће место у укупном пласману у изузетно јакој конкуренцији, али и пехаре за најатрактивнију групу/ансамбл и Мис фестивала – каже за Инфо ЛИГУ Владан Јеремић руководилац ансамбла.

Он каже да су фестивал, организација и смештај били на врло високом нивоу, да је Турска прелепа земља, те да носе веома позитивне успомене из свих градова које су посетили.

Владан Јеремић већ неколико година у готово свим школама на територији Ивањице води фолклорне секције. Заједно учествују у разним облицима уметничког стваралаштва аматера на манифестацијама које се традиционално одржавају у нашој земљи, а од ове године са ансамблом ветерана и рекреативним ансамблом и на међународним такмичењима и фествалима.

Јеремић ученицима успешно приближава фолклорну уметност, која се преноси са генерације на генерацију, у устаљеним традиционалним облицима живи у народу и сликовито представља његову духовну и културну прошлост.

Извор: ИнфоЛига

О Аутору

Financ