Вести Култура

„Оморика“ гостовала у Јутарњем програму РТС-а !

Изворна певачка група „Оморика“ гостовала је у Јутарњем програму РТС-а у среду 16.јануара а повод за гостовање су недавно снимљене изворне песме  које ће за трајно бити сачуване у звучном архиву Радио телевизије Србије и које се емитују на свим програмима РТС–а. Снимљено је петнаестак песама  на терену, у Дому културе у Ивањици,  а снимање је обавила етномузиколог Мирјана Дробац и тонска екипа Радио Београда.

     Певачка група Оморика је међу најбољим представницима традиционалног певања у овом региону Србије, а њени чланови су: Миодраг Ћурчић, солиста и вођа групе,  Дејан Глинтић,  Драгутин Розгић и  Стојан Јаковљевић .

     Представили су  се песмом „Село своје волим“, у којој су опевали Ивањицу, Јавор, Голију и Моравицу и на најлепши  начин предствили нашу лепу Ивањицу.

     Група „Оморика“ постоји већ 15 година и  чланица је  Удружења изворних певачких група „Стари Влах Ивањица“ које ради при Дому културе а основано  је 2011.године са циљем очувања традиције и изворног народног стваралаштва. Учесници су свих манифестација које организује Дом културе Ивањица и најбољи амбасадори нашег града, што показује бројно учешће групе „Оморика“  на разним такмичењима и манифестацијама у Србији, Црној Гори, БиХ, Републици Српској и широм света. Добитници су многобројних награда и пехара за изворно певање а нарочито за наступ њиховог солисте Миодрага Ћурчића. На 16. Фестивалу изворне српске песме у Приликама код Ивањице, који је највећи фестивал тог типа у Србији и окупља око 70  до 80 певачких група, освојили су треће место у конкуренцији мушких  група. Наша оперска дива, Радмила Бакочевић, као члан жирија на једном од фестивала у Приликама, похвалила је изузетне певачке способности солисте Миодрага Ћурчића.

О Аутору

Financ