Актуелности

Положај

Ивањица прелепа варошица у југозападној Србији. Лежи на обалама реке Моравице, зачетнице наше највеће реке, Западне а потом Велике Мораве. Смештена је у живописној котлини окружена планинским венцима Голије, Јавора, Мучња, Чемерна и Радочела. Станиште честитих, топлих и гостопримљивих домаћина, оаза мира, чистог ваздуха и еколошки здраве средине.

Општина Ивањица се налази у делу Србије познатом као Старовлашко-Рашка висија. Административни је, привредни, просветно-културни и здравствени центар и седиште општине. Општина обухвата територију ранијег среза Моравичког, чије је седиште била Ивањица.
Моравички срез административно је формиран кад и сви други срезови у Кнежевини Србији, после укидања нахија и новог устројства власти, а укинут је 1964. године када су у Србији створени региони и општине.

Општина Ивањица била је у Ужичком региону све до нове административне организације 1992. године када су створени окрузи. У новој административној организацији, општина Ивањица налази се у саставу Моравичког округа са општинама Лучани, Чачак и Горњи Милановац, са седиштем у Чачку. Тако се, после периода дуже административне везаности за Ужице, Ивањица нашла са општинама са којима у географском, саобраћајном и привредном погледу чини природну целину.
Општина Ивањица граничи се са истока општинама Рашког округа: Краљевом, Рашком и Новим Пазаром, са запада општинама Златиборског округа: Ариљем, Новом Вароши и Сјеницом, а са севера општином Лучани из Моравичког округа. Са површином од 1.090 км2, спада медју територијално највеће општине у Србији и заузима шесто место.

Ивањица је стекла статус вароши 16. јуна 1866. године, Указом Кнеза Михаила Обреновића, медју првима у региону.

Ивањица користи амблем кружног облика, који се састоји из петнаест „латица“ постављених око диска на коме су име општине, бели диск који представља једину сателитску станицу у Србији, у селу Прилике. Стилизовани мост представља једнолучни камени мост преко реке Моравице, један од визуелних симбола града. У дну диска су геометријски облици који представљају изворе минералне воде и стилизован лист јавора. Ивањица нема заставу ни грб.

Ивањица се налази измедју 43° 34′ 49″ Северне географске ширине и 20° 13′ 52″ Источне географске дужине.

О Аутору

Financ