Актуелности Вести Култура Туризам

Седма Нушићијада оборила све рекорде, не одступајући од културних оквира и правих вредности

“За ова три дана кроз нашу варош прошло је око 55.000 људи што значи да је седма Нушићијада оборила све рекорде и веома сам поносан што она напредује сваке године, не одступајући од културних оквира и правих вредности”, рекао је на затварању фестивала председник општине Зоран Лазовић.

Рекордна посећеност потврдила је квалитет ивањичког фестивала културе и забаве. Публика је уживала у шаљивој утакмици, две велике костимиране параде, чак 9 концерата, 7 позоришних представа, две станд уп комедије, кабареу, трибинама, “живој библиотеци”, промоцији књига, 3 изложбе, едукативним радионицама…

Нушићеви регрути преплавили су нашу малу варош, па је дух славног писца живео на сваком кораку. Премостили смо непреместиво, у част 110 година од изградње највећег јенолучног моста на Балкану који поносно спаја обале наше Моравице. Разбибрига и смех на сваком кораку били су видљиви свуда, а посебну драж дао је велики број извођача из земље и иностранства.

“И овај пут смо се потрудили да представници програмских садржаја буду пробрани и другачији од онога што се нуди, и дарго нам је што смо закључили да ипак та култура коју Ивањица нуди на Нушићијади, има своје конзументе”, каже координаторка фестивала Вера Јовановић.

nusicijada 2016 zavrsni

Дарко Рундек са својим “Царго триом”, чији последњи албум носи име „Мостови“, обележио је овогодишњи концертни програм, заједно са “YU групом” која је током свих година раздвајања остала симбол дуготрајног споја старе Југославије.

“Изненађен сам колико живих и веселих људи је у овој вароши. Не кријем одушевљење Каменим мостом, прво сам кренуо то да видим и веома је леп, специфичан. Некако ми је посебно драго што смо успели да повежемо тему Нушићијаде, премошћавања и мостове. Радује ме чињеница да у малим срединама попут Ивањице негују фестивале као што је Нушићијада, где, рекао бих, култура има посебан печат и посетиоци заиста умеју да уживају у исконским вредностима. Мислим да смо на правом месту”, рекао је је хрватски музичар Дарко Рундек.

Музику из целог света изводили су Новосадски Биг Банд и Бојана Стаменов, Земунски камерни оркестар, латино бенд Мамбо Старс и камерни састав Интермеззо, а фестивал је затворио концерт староградске музике који је нанизао песме које спајају народе, музку и глуму захваљујући Небојши Дугалићу, Жарку Данчуу и бројним другим уметницима. Концертна дешавања окупила су више хиљада људи из читавог региона.

„Много волим Ивањицу, ово је предиван фестивал. Јако је важно да се у малим срединама негује култура кроз манифестације попут Нушићијаде. Морате ово благо чувати”, рекао је глумац Небојша Дугалић.

Позоришна представа „Мајстори, мајстори“ Горана Марковића у режији Милана Караџића довела је позориште Бошко Буха на даске ивањичке велике сцене.

Ово посебно и емоцијама обојено извођење комада било је посвећено недавно преминулом Манди.

„Знам да би он желео да се смејемо, да одиграмо најјаче што можемо и да подигнемо публику на ноге… Учинили смо то овде у Ивањици за њега, никада га нећемо заборавити. Није било лако прикрити сузу у оку. Легендо, управниче, друже, одиграли смо онако како си ти желео”, поручио је глумац Ненад Ненадовић.

Посетиоци су се дружили са Миљаном Прљетом и видели премијеру „Генерална проба Нушића“, кабаре „Цимет и ванила“, две аматерске представе, и представу Војкана Арсића „Сумњиво лице“ у продукцији Центра Е8, Миксер Хауса и фестивала Нушићијада, а која је, захваљујући бриљантном концепту редитеља, сјајној адаптацији драматуршкиње Милене Богавац и страственој изведби младих глумаца дала потпуно несвакидашњи печат овом, скоро две стотине пута постављеном, Нушићевом комаду.

За неопходну дозу хумора и сатире побринули су се Зоран Кесић и екипа Њуз.нет, стенд ап комичари Срђан Динчић и Дарко Митровић и учесници Конкурса за најбољу кратку сатиричну причу.

Кроз академски програм представљена је књига „Ивањичани у слици и причи“, као и публикација „Моравичка премошћавања“. Ове године путем „Живе библиотеке“ посетиоци Нушићијаде имали су прилику да изнајме живе књиге и на јединствен начин доживе животна искуства и приче других. Људи – књиге били су представници особа на мети стереотипа и предрасуда, жртве насиља и дискриминације. Разговор са њима била је прилика за премошћавање разлика и допринос бољем упознавању међу људима.

Сва три дана најмладји Нушићевци уживали су на својој сцени у богатом колажном програму, који је окупио на стотине малишана из наше вароши, али и из Ариља, Сјенице, Горњег Милановца и других градова Србије.

О Аутору

Financ