Вести

Заштитимо децу у саобраћају

Црвени крст Ивањица у сарадњи са Полицијском станицом Ивањица, Локалном самоуправом и Агенцијом за безбедност у саобраћају, започео реализацију традиционалне акцију „Заштитимо децу у саобраћају“. Акција се традиционално сваке године спроводи у септембру у свима школама на територији општине Ивањица. Њоме су обухваћени ученици првог разреда основних школа, којима се приказује филм о безбедности деце у саобраћају и дели промотивни материјал са правилима понашања у саобраћају и смерницама на који начин треба да се понашају на путу од куће до школе. Овом акцијом биће обухваћено преко триста деце.

ck-srbije

У узрасту кад се осамостаљују као пешаци, возачи ролера, бицикала, мопеда и санки, без пратње одраслих, деца представљају најугроженије учеснике саобраћаја.
Систематичан рад на њиховом саобраћајном васпитавању, уз учешће родитеља, школе, локалних власти, као и националних кампања усмерених на њихову безбедност, од виталног су значаја у смањењу броја саобраћајних незгода у којима су они актери
Колико год да о нашим малишанима и тинејџерима свакодневно бринемо водећи рачуна шта ће појести и обући, где ћемо их водити на летовање и зимовање и у коју школу их уписати, толико се чини да је саобраћајни аспект њиховог образовања и безбедности занемарен, посебно у урбаном окружењу. Безброј пута смо чули ону чувену реченицу својих родитеља коју и ми интерпретирамо упућујући је својој деци – Пази преко улице! Али, шта то заправо значи и како дете да се понаша као учесник у саобраћају, а да при том саобраћај не доживљава као непријатеља кога се треба бојати?
С обзиром на то да деца млађа од 12 година недовољно добро процењују удаљеност аутомобила и време које им је потребно да пређу улицу, а уз то су им пажња и периферни вид слабији него код одраслих, и како не могу увек тачно да одреде правац из којег долази звук, потребна им је помоћ одраслих учесника у саобраћају, као и знање о елементарним правилима понашања које ће њихово кретање учинити безбедним и дати им осећај сигурности.
Циљ ове акције је подизање свести ученика који су веома често на путу од куће до школе жртве саобраћајних несрећа.

predavanja

О Аутору

Financ