Vesti

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 22. 08. 2018. godine od 9 č do 16 č -Tehnička škola Ivanjica

Poštovani sugrađani,

Pozivamo Vas na akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja će se održati 22. 08. 2018. godine od 9 č do 16 č u tehničkoj školi. Potrebe za krvlju su svakodnevne. Optimalne rezerve krvi su 4% na broj stanovnika, da bi krv u svakom momentu čekala pacijenta.

U toku je primena novog Zakona o transfuziološkoj delatnosti koji je donet 5. maja prošle godine i ovo je godina prilagođavanja i postepenog prelaska na novi zakon.

Novim zakonom je predviđeno postepeno ukidanje porodičnog namenskog davalaštva. Krv će se isključivo prikupljati na organizovanim akcijama koje realizuju Ovlašćena transvuziološka služba I Crveni krst.

U tom cilju će se organizovati veći broj akcija , kako bi se građanima pružila mogućnost češćih termina da u svom mestu daju krv.

Termini održavanja akcija do kraja godina:

27. septembar

24. oktobar

27. novembar

26. decembar

Molimo sve građane koji su i do sada bili odgovorni i davali krv da se odazovu pozivima Crvenog krsta i daju krv. Takođe i sve one koji do sada nisu davali krv, da dođu obave besplatan lekarski pregled i po odobrenju lekara daju krv svi učestvujemo u obezbeđivanju dovoljnih količina krvi za pacijente u bolnicama: građani, koji imaju između 18 i 65 godina koji daju krv na akcijama koje organizuje crveni krst, ovlašćena transfuziološka služba koja prikuplja, testira i priprema krv za primenu kod pacijenata kojima je potrebna radi terapije, lečenja ili izlečenja. Neohodno je da ovaj krug nesmetano kontinuirano funkcioniše, jer svako odstupanje u ovoj odgovornoj oblasti može ugroziti nečiji život. Svako od nas poznaje ili nekoga kome je potrebna krv ili kome je krv spasila život. Neki od nas su davaoci krvi a deo građana je već bio među primaocima krvi ili komponenata krvi. Isključivo od učešća građana na organizovanim akcijama dobrovoljnog davanja krvi zavisiće dovoljne rezerve krvi za sve pacijente . Molimo sve građane da se odazovu pozivima na akcije dobrovoljnog davanja krvi, da bismo bili solidarni jedni prema drugima i da ima rezervi krvi za sve kojima je to potrebno. Krv je jedini lek koji nema alternativu. „sve nas povezuje krv”. “podeli život, daj krv”. „tvoja krv mi je spasila život“.

О Аутору

Financ