Aktuelnosti Vesti Obaveštenje

„Čista zajednica za održivo okruženje u prirodu – ČISTO“

Uz podršku Evropske unije organizovane edukativne radionice u osnovnim školama u Opštini Ivanjica

Sa ciljem unapređenja znanja i podizanja svesti o zaštiti životne sredine i odlaganju otpada održane su dvodnevne edukativne i kreativne radionice za učenike od 6-og do 8-og razreda u tri osnovne škole u Ivanjici u okviru projekta „Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu – ČISTO“.


Prvi dan radionica je bio posvećen kratkom teorijskom delu, zanimljivim edukativnim animacijama, dok su tokom drugog dana učenici, pod nadzorom nastavnika, izrađivali nove predmete od starih (reciklabilnih) materijala. Najbolji radovi biće naknadno izloženi u hali škola.
Škole koje su učestvovale u realizaciji radionica u opštini Ivanjica su: OŠ “Milinko Kušić”, OŠ “Kirilo Savić i OŠ “Sreten Lazarević”.


Takođe, tokom realizacije projekta, učenici će u okviru redovnih časova imati različite aktivnosti posvećene zaštiti životne sredine i u Opštini Ivanjica I Opštini Gusinje. Na primer, na časovima likovnog stvaraće radove koji se odnose na zaštitu životne sredine, kao i na adekvatno odlaganje komunalnog otpada. Najbolji rad će biti korišćen kao deo murala, koji će biti oslikan na zidovima škola prilikom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine (5. jun).


Projekat ČISTO sprovode pomenute dve opštine u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 koji sufinansira Evropska unija, odnosno Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). 


Realizacija projekta je počela 24. decembra 2022. i trajaće dve godine, do 23. decembra 2024. godine. Ukupna vrednost projekta je 389.635 evra, od čega je doprinos Evropske unije 330.800 evra.

О Аутору

WEB MASTER